Mrkvová polévka s kari kořením

Je čas na zahřívací polévky. Výborně nám k tomu poslouží mrkvová polévka s kari kořením, které rozpálí vnitřnosti i chuťové buňky tak, až nám bude horko.

lžíce másla

1 velká cibule

5 mrkví

kari koření dle chuti

400 ml kokosového mléka

sůl, pepř

lžička šťávy z citrónu

Na vrchovaté lžíci másla si opečeme najemno nakrájenou velkou cibuli. Až zesklovatí, přidáme kari koření, nejlépe čerstvě namleté z mlýnku. Máme doma mlýnky s různými druhy koření pro každou příležitost a můžu říct, že se opravdu velmi často hodí.

Když se kari rozvoní, vhodíme do hrnce pět až sedm větších nastrouhaných mrkví a restujeme, aby mrkev lehce změkla, chytla barvu i vůni.

Teď přijde na řadu ingredience, se kterou jsem ještě donedávna neměla valné zkušenosti, ale zřejmě ji teď budu používat častěji - je to kokosové mléko. Prodává se v plechovkách, takže na zeleninu vlijeme asi 400 ml až půl litru kokosového mléka. Přidáme vodu a necháme vařit, dokud mrkev nezměkne úplně.

Do polévky ještě patří sůl a pepř a trocha šťávy z vymačkaného citrónu. Všechny krémové polévky se na závěr rozmixují tyčovým mixérem, takže si mrkvovou s kari kořením také zjemníme a protože polévkám sluší ozdoba, přidáme do talíře zelené bylinky, jaké právě máme doma a hrst opražených oříšků nebo mandlí.

autor: dak

Související

  • Polévka z řepy se smetanou a semínky

    Polévka z červené řepy nemusí být vždycky boršč, a to je dobře, protože když se uvaří jinak a ne nakyselo, tak chutná taky.

  • Polévka z jablek a brambor

    Vařená jablka se skořicí a hřebíčkem si umím představit, i hrušky, stejně tak brambory uvařené v polévce, ale dohromady?

  • Podzimní pálivá polévka

    Polévek vaříme hodně, čím je větší zima, tím jsou hustší a sytější. Podzimní a zimní polévky jíme proto, aby nás zahřály, a podle toho volíme ingredience.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.