Polévka z jablek a brambor
Vařená jablka se skořicí a hřebíčkem si umím představit, i hrušky, stejně tak brambory uvařené v polévce, ale dohromady?
Polévka z jablek s bramborami a se smetanou? Ukázalo se ale, že dříve nebyla taková polévka nic zvláštního. Naše prababičky zkrátka braly to, co rostlo na poli a v zahradě a vařily z toho různé kombinace. Tento recept si pamatuje paní Marie Šourková ještě z dětství – bramborová polévka s různými druhy podzimního ovoce.
1-2 jablka
hruška, švestky dle potřeby
hřebíček
skořice
sůl
brambory
smetana nebo mléko
hladká mouka na zahuštění
„To nebyla polévka jenom z jablek, to se dávaly hrušky, švestky, jablka, syrový. Dalo se to povařit do vody, přidal se tam hřebíček a celý kousek skořice, sůl a daly se tam vařit brambory. Potom se to zalilo mlékem nebo smetanou a záklechtek. To znamená rozmíchaná hladká mouka, kterou se to zahustilo,“ vzpomíná kuchařka.
A jakou má výsledek chuť? „To záleží na tom, jak kyselá nebo sladká jsou jablka, která do polévky dáme. Má to takovou sladkokyselou chuť. Když jsou ta jablka hodně sladká, tak se to může přikyselit octem, ale ono se to dřív dělávalo z těch nakyslých jablek, takže to má nepatrně sladkokyselou chuť a vůni té skořice a toho hřebíčku a je to zalité smetanou nebo mlékem. Když mlékem, tak se toho dalo víc, když smetanou, tak stačilo méně. Ono se to dřív dělávalo hodně od oka,“ směje se paní Šourková.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka