Podzimní pálivá polévka

Polévek vaříme hodně, čím je větší zima, tím jsou hustší a sytější. Podzimní a zimní polévky jíme proto, aby nás zahřály, a podle toho volíme ingredience.

Na pikantní zeleninovou polévku potřebujeme zeleninový základ, tedy cibuli, půlku květáku, menší cuketu nebo půlku velké a dva batáty, tedy sladké brambory.

K tomu potřebujeme trošku výrazného koření, připravíme si římský kmín, kurkumu, mletý pepř a chilli papričku.

1 velká cibule

1/2 květáku

2 batáty

1 menší cuketa

1 lžíce oleje

1 lžička kurkumy

1/2 lžičky římského kmínu

zeleninový vývar (nemusí být)

1 chilli paprička

sůl a čerstvě mletý pepř

zakysaná smetana a solené pistácie k podávání

Všechnu zeleninu si připravíme na malé kousky, jak cibuli, tak květák na růžičky a batáty s cuketou na kostičky.

Cibuli hodíme do vysokého hrnce na olej a počkáme, až zesklovatí. Teď přijde na řadu koření - asijské oblíbené koření kurkuma a římský kmín se krásně rozvoní, než je zalijeme vodou nebo vývarem.

Do polévky už přidáme jen zeleninu a necháme lehce osolené povařit, dokud kousky zeleniny nezměknou. Ochutnáme, a pokud je potřeba více soli, dosolíme, přidáme čerstvě pomletý pepř a pokud nehodláme polévku podávat dětem nebo příliš citlivým osobám, vhodíme na malinké kousky nakrájenou chilli papričku.

Ovšem pozor, aby byla chuť polévky opravdu zajímavá, k talíři nachystáme misku zakysané smetany se slanými pistáciemi nakrájenými také na kousky.

autor: dak

Související

  • Bramborový koláč s cibulí

    Když přemýšlím, co uvařit, většinou mi stačí vědět, že máme doma dost brambor. Z brambor se dají vyrobit neuvěřitelné dobroty a o spoustě z nich už jsme tady mluvili.

  • Kuřecí kousky s tuřínem

    Když se Pippi Dlouhá punčocha zmínila v jedné z kapitol, že jedla kaši z tuřínů a vepřové, neměla jsem tehdy potuchy, o čem to mluví.