Kustovnice čínská v kuchyni
A je to tady! Jeden kýchá, druhý kašle, třetí má v krku streptokoka a další zase chřipku. Jestli chcete posílit imunitu a zároveň si pochutnat, máme pro vás tip.
Kustovnice čínská obsahuje mnoho stopových prvků, minerálů a vitamínů a tím pádem velmi zvyšuje imunitu.
Co jiného si dát v období, které máme právě teď, kdy je za oknem šedivo, mokro, plískanice a bacily si mnou ruce? Koupíme sáček sušených plodů kustovnice, které připomínají malé scvrklé šípky a zařadíme je do jídelníčku.
Goji nebo gou čí, zkrátka kustovnici seženeme kdekoli, kde mají suché plody a ořechy, běžně bývá už i v supermarketech – hlavní je nebát se jí a vyzkoušet. Použít ji můžeme v podstatě do čehokoli v kuchyni, říká Iva Pařízková z jihlavské čajovny.
1 lžíce plodů kustovnice
½ litru vody
„Buďto to můžete jíst samotné jako sušené plody, tak 8 – 15 gramů denně, nebo si ji můžete přidávat do snídaní, ke kaši s vlašskými ořechy nebo i k masu či zelenině. Jihočíňané kustovnici používají normálně do jídla,“ říká Iva.
Záleží tedy na naší fantazii – všude tam, kde chceme posílit imunitu a nevadí nám lehce kyselejší chuť, ale opravdu jen málo, hodíme lžíci plodů kustovnice. Příznivé účinky má i ve formě čaje: „Lépe je ji povařit než jenom louhovat. Doporučuje se jedna polévková lžíce na půl litru vody a vařit pět až deset minut. Pít bychom ji měli ve dvou dávkách ráno a večer, raději nalačno,“ radí odbornice z čajovny.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.