Kuře s rýží z jednoho pekáče

Naši posluchači nám občas posílají úžasné recepty – mailem, někdy i poštou. Ale když se setkáme osobně, a můžu si popovídat a recept natočit i pro ostatní.

Paní Jana nás poslouchá pravidelně, a když to jde, tak nám i něco dobrého přiveze nebo se podělí o recept. Jednoduché kuře se zeleninou, slaninou, houbami a rýží peče v jednom pekáči a tvrdí, že je to skvělé jídlo.

Ingredience
  • 1 kuře
  • 100 g slaniny nebo bůčku
  • hrst mraženého hrášku
  • 1 nakrájená mrkev
  • sušené houby
  • sůl

„Normálně se upeče kuře a do té šťávy z toho kuřete dám kousek slaniny nebo bůčku, sušené houby, jednu mrkev, hrášek. To se zamíchá do té šťávy a ta rýže se upeče v troubě, je potom taková hnědá z té šťávy z kuřete a je to fakt strašně dobré,“ říká.

Slyšeli jste sami – rýže v kuřecím výpeku chytne barvu i chuť a co si k ní přidáme, to je na nás. Paní Jana doporučuje mrkev a hrášek, sušené houby a slaninu, já bych se nebála ani cibule, kukuřice, pórku nebo cukety. Na tomto jídle je skvělé i to, že příprava je otázkou minut, v troubě se upeče všechno najednou, a tak je to vlastně oběd téměř bez práce.

autor: dak

Související

  • Ryba na kmínovém oleji s květákem

    Kmínový olej lisovaný z českého kmínu, má značku regionální potravina a několik receptů už jsme z něj zkoušeli.

  • Šťavnatá vepřová pečeně

    Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.

  • Kuřecí kousky s tuřínem

    Když se Pippi Dlouhá punčocha zmínila v jedné z kapitol, že jedla kaši z tuřínů a vepřové, neměla jsem tehdy potuchy, o čem to mluví.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.