Rychlý asijský salát

Bez sójové omáčky se naše domácnost neobejde, ale s ostatními surovinami asijské kuchyně si příliš nevím rady. Třeba taková rybí omáčka, co s ní?

A vidíte, využití se najde – nejenom k masům restovaným na pánvi po asijsku, ale i do salátů.

1 větší mrkev

1 barevná paprika

1 cibule

ostatní zelenina dle možností (cuketa, řapíkatý celer, kukuřice…)

1/2 oloupaného grapefruitu

semínka dýně nebo slunečnice na posypání

Na zálivku:

1 lžíce sójové omáčky

1 lžíce rybí omáčky

třtinový cukr

šťáva z limetky

Asijská zálivka se míchá většinou z třtinového cukru, pár kapek limetkové šťávy, sójové omáčky a zmiňované rybí. Jak takový salát může vypadat, nám řekne student Libor Havlík, milovník zdravé kuchyně: „Na nudličky jsme nakrájeli mrkev, papriku a cibulku a ještě jsme do toho dali na kousky nakrájený grapefruit, takže to má celkově takovou hořko sladko kyselou chuť. Spojené je to asijskou zálivkou, kde je sójovka, rybí omáčka, třtinový cukr a limeta. Salát zdobíme slunečnicovým semínkem nebo dýňovým semínkem.“

K zelenině zmiňované Liborem Havlíkem můžeme přidat cokoli, co nám v ledničce překáží – kousek řapíkatého celeru, cukety, kukuřici. Dobře promíchat se zálivkou a salát po asijsku je na světě. U oběda nebo večeře jím zbytek rodiny nebo přátele na návštěvě určitě překvapíte.

autor: dak

Související

  • Káva z džezvy – lahůdka z Orientu

    Káva není jenom nápoj, je to povzbuzení všech smyslů, je to společenská záležitost, důvod se sejít s přáteli, pro jiného nezbytný ranní budíček, celoživotní láska.

  • Hummus z cukety

    Máte na zahrádce tolik cuket, že už nevíte co s nimi? Určitě jste je použili do těsta na sladký koláč, zapekli jste je, dali jste si cuketové bramboráky nebo placičky?

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.