Mrkvový salát se zázvorem

Mám takový plán, ale nevím, jak se mi ho podaří dodržet. Po novém roce chci alespoň jedno lehké jídlo denně. Neříkám zdravé, ale myslím jídlo s menším množstvím tuků a cukru. Právě zelenina se v zimních měsících mnohem lépe jí po tepelné úpravě, saláty totiž chladí, a když je zima, potřebujeme spíše zahřát. Přesto existuje výjimka.

Neříkám zdravé, ale myslím jídlo s menším množstvím tuků a cukru. Právě zelenina se v zimních měsících mnohem lépe jí po tepelné úpravě, saláty totiž chladí, a když je zima, potřebujeme spíše zahřát. Přesto existuje výjimka.

Ingredience
  • 150 g nastrouhané mrkve
  • 1/2 jablka
  • kousky ananasu, může být i z kompotu
  • vlašské oříšky
  • 1/2 pomeranče i kůrou
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička medu
  • zázvor

Zázvor dodá teplo, pomerančová kůra zase vůni, ale pomeranč musíme pořádně vydrbat kartáčkem, abychom jej zbavili postřiku. Pak můžeme kůru nastrouhat do misky. Pomeranč vymačkáme a přidáme i šťávu, med a se lžící oleje to všechno rozšleháme metličkou. Nejlepší je olej s nějakou oříškovou příchutí, třeba vlašský, arašídový nebo mandlový.

Do zálivky vmícháme mrkev, kousky pomeranče, hrst vlašských ořechů, lžíci kousků ananasu. Nakonec zastrouhneme zázvorem – množství nechám vás – kolik snesete, a důkladně promícháme. Necháme chvíli odstát, aby se chutě prolnuly, a podáváme s knäckebrotem. I když se vám možná směs ingrediencí zdá neobvyklá, chutná překvapivě dobře.

autor: dak

Související

  • Penne s rajčatovou omáčkou a olivami

    Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.

  • Francouzský toast

    Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.

  • Fazolová polévka s kapustou

    V zimě mívali naši předkové na kamnech velký hrnec polévky prakticky pořád – potřebovali zahřát a nasytit, a to hustá horká polévka dokáže.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová