Penne s rajčatovou omáčkou a olivami

Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.

Ale to se asi nestane, tak můžu aspoň ocenit recept od kamaráda Lukáše Dvořáka, který vaří a oblíbil si italské penne – krátké šikmo krájené trubky s pravou italskou omáčkou.

Ingredience
  • těstoviny penne
  • krájená rajčata v plechovce
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • oregano
  • čerstvá bazalka
  • parmezán
  • chilli omáčka dle potřeby

„Tenhle recept jsem si oblíbil v Itálii, kde jsme byli na brigádě na jablkách,“ vzpomíná Lukáš. „Klasicky se dá vařit voda na těstoviny, a než se začne vařit, tak dáme do pánve nebo do většího hrnce olivový olej, do něho česnek nakrájený na plátky, necháme zarestovat, přidáme plechovku krájených rajčat, osolíme, opepříme a přidáme oregano. Necháme chviličku povařit a většinou to vychází tak, že jak se dělá omáčka, tak začne vařit voda. Přidáme do ní penne, můžou být i jiné těstoviny, ale já mám nejradši penne,“ usmívá se Lukáš.

„Aby byly těstoviny al dente, vaří se většinou sedm, osm minut, a mezitím dochutíme omáčku. Kdo má rád pikantní, může dát sušené chilli nebo nějakou chilli omáčku, ale není to potřeba. Když se těstoviny dovaří, přidáme k nim kapku olivového oleje, promícháme a scedíme. Vhodíme je do omáčky a já ještě přidávám zelené olivy. Nakonec posypeme strouhaným parmezánem a je to hotový,“ směje se.

Lukáš doporučuje i čerstvou bazalku, která hotovou porci krásně ozdobí – stačí tři lístky a paráda je zaručena.

autor: dak

Související

  • Francouzský toast

    Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.

  • Masopustní koblihy podle sousedů z Rakouska

    Každá masopustní kobliha je dobrá, ale naše posluchačka paní Marie Kosová z Moravských Budějovic zdědila recept po mamince, která ho měla z Rakouska.