Francouzský toast
Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.
Na francouzských toastech si můžeme pochutnat ke snídani nebo svačině, jsou vydatné a moc pěkně voní.
- 4 plátky toustového chleba
- 200 ml mléka (smetany na vaření)
- 50 g másla
- 10 g vanilkového cukru
- 2 vejce
- ¼ lžičky mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- moučkový cukr na posypání
- slepená varianta:
- ovocný džem
- banán na kolečka
- hořká čokoláda
Budeme potřebovat vajíčka, která prošleháme metličkou v misce společně s mlékem nebo desetiprocentní smetanou, a okořeníme špetkou skořice a muškátového oříšku. Směs také osladíme jedním vanilkovým cukrem a znovu dobře prošleháme.
Plátky toustového chleba ve vajíčku krátce omočíme z obou stran a osmažíme na pánvi, kde jsme si rozehřáli máslo. Smažíme dozlatova a talíři můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
Pokud se chcete skutečně vydatně najíst a přidat další chutě, můžete slepit vždy dva toustové chleby džemem a smažit společně. Dá se i jeden plátek chleba obložit kolečky banánu a posypat kousky nasekané hořké čokolády, přiklopit druhým plátkem chleba a hodně opatrně omočit ve vajíčku a opět osmažit.
K banánům a čokoládě se hodí toast polít javorovým sirupem. Takováto sladkost vám vydrží na celý den a rozhodně stojí za to.
Související
-
Tiramisu na víkend
Kdy jindy pozvat své blízké na něco dobrého než po víkendovém obědě. Vynikající a oblíbenou, ale pozor, velmi sytou dobrotou, je italský dezert Tiramisu.
-
Vajíčkové muffiny
Máte hlad, nechcete mlsat, chcete dodržovat doporučení o porci zeleniny do každého jídla, a nevíte, co si dát?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka