Francouzský toast
Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.
Na francouzských toastech si můžeme pochutnat ke snídani nebo svačině, jsou vydatné a moc pěkně voní.
- 4 plátky toustového chleba
- 200 ml mléka (smetany na vaření)
- 50 g másla
- 10 g vanilkového cukru
- 2 vejce
- ¼ lžičky mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- moučkový cukr na posypání
- slepená varianta:
- ovocný džem
- banán na kolečka
- hořká čokoláda
Budeme potřebovat vajíčka, která prošleháme metličkou v misce společně s mlékem nebo desetiprocentní smetanou, a okořeníme špetkou skořice a muškátového oříšku. Směs také osladíme jedním vanilkovým cukrem a znovu dobře prošleháme.
Plátky toustového chleba ve vajíčku krátce omočíme z obou stran a osmažíme na pánvi, kde jsme si rozehřáli máslo. Smažíme dozlatova a talíři můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
Pokud se chcete skutečně vydatně najíst a přidat další chutě, můžete slepit vždy dva toustové chleby džemem a smažit společně. Dá se i jeden plátek chleba obložit kolečky banánu a posypat kousky nasekané hořké čokolády, přiklopit druhým plátkem chleba a hodně opatrně omočit ve vajíčku a opět osmažit.
K banánům a čokoládě se hodí toast polít javorovým sirupem. Takováto sladkost vám vydrží na celý den a rozhodně stojí za to.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.