Jarní zelená polévka pro zdraví
Na jaře se potřebujeme stejně jako příroda venku – probudit. Nabít organizmus vitamíny a živinami a k tomu je ideální polévka.
Je jarní, takže má svěže zelenou barvu a většina zeleniny, která do ní přijde, je tudíž taky sytě zelená. Pořídíme si předem čerstvé listy salátů a bylinek – špenát, rukolu, petrželku, mátu, zkrátka na co čerstvého narazíme na pultech obchodů či na trhu.
- 1 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- 1 střední cibule
- kousek celerové bulvy
- 1 balení čerstvých salátových a špenátových listů
- 1 balení mraženého zeleného hrášku
- 1 stroužek česneku
- čerstvé bylinky – petržel, máta...
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce medu
- sůl, pepř
V polévkovém hrnci si nejprve rozehřejeme trochu olivového oleje a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Tu osolíme, přidáme čerstvě namletý pepř, prolisovaný česnek a nahrubo nastrouhaný kus celerové bulvy.
Poté zalijeme litrem zeleninového vývaru a přidáme balení mraženého hrášku. Čerstvá ještě není, ale mražený má vitamíny uchované a navíc zůstává krásně zelený i po uvaření. S hráškem a veškerou listovou zeleninou polévku povaříme asi deset minut, víc není potřeba.
Po odstavení z plotny ještě přidáme bylinky – zajímavou chuť polévce dodá pár lístků máty a polévková klasika – petrželka. Teď polévku rozmixujeme a poté lehce dokyselíme šťávou z citrónu a přisladíme medem. Je hotovo, zdobit můžeme zbylými bylinkami, ať je jarní zelená barva opravdu všude. Pokud vám polévka zbyde, klidně si ji dejte druhý den ke snídani, dodá vám na další den plno energie.
Související
-
Celerová polévka s jablky
Už se nemůžeme dočkat, až se pustíme do vaření z letošních čerstvých surovin, bylinek, kopřiv, pampelišek, ale zatím na ně ještě čekáme.
-
Špenátová polévka s jáhlami
Dnes mám tip na polévku sytě zelené barvy – bude totiž ze špenátu. Ale abychom se najedli a pořádně zasytili, přidáme do ní i pár jáhel, tedy loupaného prosa.
-
Krémová polévka s bylinkovými nočky
Kdyby nebylo polévek, snad bych ani nevyrostla, říkávají mi při vzpomínkách rodiče. A to zdaleka neznali takové polévky, jaké jsem se naučila vařit sama.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.