Štrůdl se špenátem a slaninou
Štrůdl neboli závin patří k nejoblíbenějším dezertům, nebo aspoň u nás se po něm obvykle jen zapráší, pokud je jablečný a je v něm hodně skořice.
Své příznivce ale má i štrůdl slaný, který se dá plnit ledasčím – od sýrů, přes bylinky či mleté maso, až po špenát.
- 1 listové těsto
- 1 balení špenátových lístků
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g sýru niva
- sůl, pepř
- vejce na potření
A právě špenátem a slaninou plněný nám donesl do redakce ochutnat kolega Dušan Vrbecký. Tady je jeho recept: "Já si úplně na začátku rozválím listové těsto na placku, aby bylo co nejtenčí, ale zase aby nebyla úplně tenká, štrůdl by se mohl trhat nebo praskat. Když je dostatečně rozválené, tak na ně pokladu plátky slaniny tak, aby na sebe navazovaly,“ popisuje postup.
„Mezitím si na pánvi zpěním cibulku, na to hodím špenát, nechám ho podusit, dochutím česnekem, osolím, opepřím. Musí vychladnout, protože tučné těsto by se rozteklo, kdyby se na ně dal špenát ještě horký. Když vychladne, špenát se potom rozprostře na slaninu, rozdrobí se na něj niva a štrůdl se zabalí. Těsto se shora potře vajíčkem a posype hrubozrnnou solí," dodává.
Dušan doporučuje sůl, ale ozdobit horní část závinu můžeme i sezamovými semínky, nebo čerstvě pomletým pepřem. Štrůdl potom upečeme v rozpálené troubě dozlatova, a pokud je právě poledne nebo čas na večeři, můžeme si jej dát ještě teplý. Pokud zbude, i další den je skvělý za studena.
Související
-
Štrůdl se švestkovou náplní
Štrůdly slané i sladké pečeme určitě všichni. Tentokrát si ale vyzkoušíme zabalit do listového těsta jiné typicky podzimní ovoce.
-
Rychlý štrůdl z pivního těsta
Do vánoc daleko, cukroví ještě zdaleka není, ale chuť na sladké, té se nedá poručit, aby dala pokoj. Naopak, v zimě se ozývá častěji, než bychom chtěli.
-
Štrúdl s bílým mákem
Bílý mák nebývá příliš často k sehnání, ale pokud víte, kde si jej pořídit, pokud máte zdroj, neváhejte.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.