Čokoládové polevy
Každý rok se nám doma v jarních měsících sejde několik oslav narozenin, a když nestihnu objednat dort u někoho šikovnějšího, kdo se pečením třeba i živí, musím se holt pustit do pečení sama.
Naštěstí už máme osvědčený recept na čokoládový korpus, který nejde zkazit, a protože se u nás doma můžou po čokoládě všichni utlouct, děláme čokoládovou i polevu.
- Lesklá poleva:
- 250 g čokolády s 50 % obsahem kakaa
- 50 - 70 g másla
- Matná poleva z čokoládové ganáže:
- 250 g tmavé čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
Tady jsem si ale s radostí vyslechla pár tipů u znalkyně čokolády Venduly Burešové. „Chceme-li mít na dortu lesklou polevu, aby byla tvrdá, na křupnutí, která se potom krájí horkým nožem, je ideální rozpustit si ve vodní lázni kvalitnější čokoládu, alespoň s padesáti procenty kakaa, protože tam je i trochu cukru,“ vysvětluje Vendula Burešová. „K tomu přidáme máslo. Pokud nemáme kakaové, přidáme normální máslo a vyředíme to do normální tekuté konzistence, kterou už potom poléváme dort."
Poměr čokolády a másla ale není jedna ku jedné, tak jak bychom předpokládali. „To rozhodně ne. Když vezmu 250g čokolády, přidala bychom 50 – 70g másla,“ počítá znalkyně čokolády.
Pokud nám stačí mít na dortu polevu matnou a měkčí, tak si opět rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, a přidáme do ní smetanu nebo šlehačku a vznikne nám takzvaná čokoládová ganáž, která je potom ideální k tvarování čokolády na dortu. Vezmeme dlouhý nůž a tu ganáž, která nám mezitím ztuhla v lednici, tím dlouhým nožem na dort lehce napatláváme,“ usmívá se Vendula Burešová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.