Sendvič s dresinkem z medvědího česneku
Potřebujete vydatně posnídat nebo lehce poobědvat? K obojímu poslouží obložený sendvič s těmi nejlepšími ingrediencemi, pokud si je pořídíte a naskládáte mezi dva plátky chleba.
Inspiraci jsem našla v kavárně Pohodička v Náměšti nad Oslavou, kde si pečou vlastní chléb i jiné pečivo už delší dobu, a vyrábějí i další dobroty. Co s chlebem a co mezi něj, mi poradil Marek Klement.
- 2 plátky toustového chleba
- Plátek anglické slaniny
- 1 vejce
- 1 kolečko rajčete
- 1 plátek goudy (nebo jiného sýra)
- Hrst čerstvé rukoly
- Dresink z medvědího česneku:
- Pesto z medvědího česneku
- Zakysaná smetana
- majonéza
„Použijeme doma pečený toustový chleba, na ten se dává dresink z medvědího česneku,“ říká Marek na úvod.
Pesto z medvědího česneku jsme se nedávno naučili dělat a víme, že to je velmi jednoduché. Medvědí česnek se v mixéru naseká s oříšky olivovým olejem, solí a pepřem. Pak stačí ze zásob pesta nabrat lžičku a rozmíchat v zakysané smetaně s trochou majonézy.
Na opečený sendvičový chléb se pak naskládají všechny dobroty na sebe. „Anglická slanina, vejce, kdy se snažíme do našich sendvičů používat vždycky vejce z volného chovu, protože nám jde o kvalitu, ale i o tu přírodu,“ dodává Marek Klement.
Do sendviče si pak každý může přidat, co má rád – například rajče, sýr gouda a čerstvou rukolu. „Tím, že chléb je opečený tak se celý sendvič už potom nezapéká,“ zní jeho poslední rada. Sendvič se propíchne špejlí nebo tyčkou na špíz a můžeme podávat. Kdo chce ještě více zeleniny, může podávat s miskou salátu a čajem z čerstvých bylinek. Takový oběd má skutečně jarní obsah.
Související
-
Chřestové risotto
Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.
-
Kopřivový špenát
Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.