Sendvič s dresinkem z medvědího česneku

Potřebujete vydatně posnídat nebo lehce poobědvat? K obojímu poslouží obložený sendvič s těmi nejlepšími ingrediencemi, pokud si je pořídíte a naskládáte mezi dva plátky chleba.

Inspiraci jsem našla v kavárně Pohodička v Náměšti nad Oslavou, kde si pečou vlastní chléb i jiné pečivo už delší dobu, a vyrábějí i další dobroty. Co s chlebem a co mezi něj, mi poradil Marek Klement.

Ingredience
  • 2 plátky toustového chleba
  • Plátek anglické slaniny
  • 1 vejce
  • 1 kolečko rajčete
  • 1 plátek goudy (nebo jiného sýra)
  • Hrst čerstvé rukoly
  • Dresink z medvědího česneku:
  • Pesto z medvědího česneku
  • Zakysaná smetana
  • majonéza

„Použijeme doma pečený toustový chleba, na ten se dává dresink z medvědího česneku,“ říká Marek na úvod.

Pesto z medvědího česneku jsme se nedávno naučili dělat a víme, že to je velmi jednoduché. Medvědí česnek se v mixéru naseká s oříšky olivovým olejem, solí a pepřem. Pak stačí ze zásob pesta nabrat lžičku a rozmíchat v zakysané smetaně s trochou majonézy.

Na opečený sendvičový chléb se pak naskládají všechny dobroty na sebe. „Anglická slanina, vejce, kdy se snažíme do našich sendvičů používat vždycky vejce z volného chovu, protože nám jde o kvalitu, ale i o tu přírodu,“ dodává Marek Klement.

Do sendviče si pak každý může přidat, co má rád – například rajče, sýr gouda a čerstvou rukolu. „Tím, že chléb je opečený tak se celý sendvič už potom nezapéká,“ zní jeho poslední rada. Sendvič se propíchne špejlí nebo tyčkou na špíz a můžeme podávat. Kdo chce ještě více zeleniny, může podávat s miskou salátu a čajem z čerstvých bylinek. Takový oběd má skutečně jarní obsah.

autor: dak

Související

  • Chřestové risotto

    Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.

  • Kopřivový špenát

    Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.