Masové kuličky s růžičkovou kapustou v rajské omáčce

Z mletého masa se asi nejsnáze udělá domácí sekaná – maso ochutíme a vcelku upečeme. U nás jsou ale mnohem oblíbenější masové kuličky.

Maso ochutíme úplně stejně, jen je pak potřeba vytvarovat kuličky, ty položit opatrně vedle sebe na plech a upéct.

Ingredience
  • 500 g mletého masa
  • 50 g strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • koření pro mletá masa
  • sůl, pepř
  • cca 16 malých růžičkových kapustiček
  • olivový olej na osmažení
  • rajská omáčka dle oblíbeného receptu

A když už se s kuličkami děláme, proč je rovnou nenaplnit malým zeleninovým překvapením? Pokud i vaši strávníci mají rádi růžičkovou kapustu tak jako ti moji, zkuste to také – práce s tím je jen o malinko více.

Budeme potřebovat asi patnáct kapustiček, kterým odkrojíme konce a já obvykle sloupnu jeden nebo dva vrchní lístky podle toho, v jakém jsou stavu. Vhodíme je do vroucí osolené vody a minutku až dvě povaříme.

V míse si promícháme mleté maso se solí, pepřem, já přidávám i koření pro mletá masa, které kuličkám velmi svědčí. Dále stroužkem prolisovaného česneku, vajíčkem a strouhankou tak, aby směs krásně zahustila.

Maso pak nabíráme navlhčenýma rukama, tvoříme kuličku, do ní vložíme kapustičku a obalíme. Všechny kuličky pak rychle orestujeme na pánvi na troše olivového oleje, aby se zatáhly, a dáme stranou.

V rendlíku si pak připravíme rajskou omáčku podle svého oblíbeného domácího receptu. Když je ochucená, přidáme do ní kuličky a společně necháme pod pokličkou vařit asi dvacet minut. Chutě se spojí a my můžeme podávat s oblíbenou přílohou. U nás jsou to těstoviny, ale klidně to může být rýže nebo knedlík.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.