Kuře pečené v zelí

Co upéct, aby si pochutnala celá rodina? Jeden ze skvělých a snadných receptů je pečené kuře – strčíte je dobře ochucené do trouby a za pár hodin je hotovo.

Ochutit se dá na mnoho způsobů, třeba je zkombinovat se zelím a pár dalšími dobrotami. Pořídíme si kilovou sklenici sterilovaného zelí – může být bílé, ale i červené, obojí chutná dobře.

Ingredience
  • 1 celé kuře
  • 1 kg sterilovaného zelí (bílé nebo červené)
  • 3 bobkové listy
  • 3 cibule
  • 100 anglické slaniny
  • 300 ml piva
  • kmín
  • sůl, pepř

Potřebovat budeme i deset deka anglické slaniny, cibuli, pivo a koření!

Nejprve si rozehřejeme troubu na 160 stupňů. Kuře vcelku si osolíme zevnitř i zvenku, přidáme kmín a pepř podle chuti, stačí troška. Nakrájíme si na kostičky tři cibule a slaninu a vhodíme do pekáčku. Přidáme sterilované zelí a dobře promícháme. Trochou zelí naplníme vnitřek kuřete, ale většinu necháme v pekáči pod kuřetem. Přidáme tři bobkové listy a zelí podlijeme trochou vody a třetinkou světlého piva. Na zelí položíme připravené kuře, přidáme bobkový list a podlijeme pivem.

Pečeme asi dvě hodiny, až se na kuřeti udělá zlatavá křupavá kůrčička. Jako přílohu můžeme zvolit knedlík nebo i brambory.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.