Kuře pečené v zelí
Co upéct, aby si pochutnala celá rodina? Jeden ze skvělých a snadných receptů je pečené kuře – strčíte je dobře ochucené do trouby a za pár hodin je hotovo.
Ochutit se dá na mnoho způsobů, třeba je zkombinovat se zelím a pár dalšími dobrotami. Pořídíme si kilovou sklenici sterilovaného zelí – může být bílé, ale i červené, obojí chutná dobře.
- 1 celé kuře
- 1 kg sterilovaného zelí (bílé nebo červené)
- 3 bobkové listy
- 3 cibule
- 100 anglické slaniny
- 300 ml piva
- kmín
- sůl, pepř
Potřebovat budeme i deset deka anglické slaniny, cibuli, pivo a koření!
Nejprve si rozehřejeme troubu na 160 stupňů. Kuře vcelku si osolíme zevnitř i zvenku, přidáme kmín a pepř podle chuti, stačí troška. Nakrájíme si na kostičky tři cibule a slaninu a vhodíme do pekáčku. Přidáme sterilované zelí a dobře promícháme. Trochou zelí naplníme vnitřek kuřete, ale většinu necháme v pekáči pod kuřetem. Přidáme tři bobkové listy a zelí podlijeme trochou vody a třetinkou světlého piva. Na zelí položíme připravené kuře, přidáme bobkový list a podlijeme pivem.
Pečeme asi dvě hodiny, až se na kuřeti udělá zlatavá křupavá kůrčička. Jako přílohu můžeme zvolit knedlík nebo i brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.