Česneková polévka s růžičkovou kapustou

Před vánočními plnými stoly nás čeká několik dnů příprav. Stihnout se toho musí hodně, aby na Štědrý den byl klid a pohoda, a tak není příliš čas na velké vyvařování.

Ideální je silná polévka z česneku a růžičkové kapusty. Česnek je přírodní lék, kdo se ho nebojí a často s ním vaří, se určitě cítí zdravě. O polévce, kde tato plodina hraje hlavní roli, je dobře známo, že staví na nohy po jakémkoli druhu vyčerpání.

Ingredience
  • 1 lžíce másla
  • 1-2 lžíce mouky
  • 1 vejce
  • 3 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 10 ks růžičkové kapusty
  • sůl
  • kmín
  • majoránka
  • (dle chuti kousek mrkve a petržele)

Pokud tedy potřebujeme sílu, protáhnout krk a dodat tělu živiny, můžeme se pustit do česnečky, kterou si vylepšíme typickou zimní zeleninou.

Recept má diabetologická sestra z novoměstské nemocnice Anna Švomová. „V kastrolu si rozehřejeme kousek másla, na to nasypeme mouku, osmahneme dohněda, aby to bylo výraznější, a zalijeme vodou. Přidáme sůl, kmín, koření a potom, když se mouka trochu provaří, tak přidáme rozmačkaný česnek, majoránku a můžeme vylepšit rozkvedlaným vajíčkem, nebo i zeleninou. Podle toho, jak dlouho chceme stát u sporáku,“ usmívá se sestřička.

V česnekové polévce většinou nechybí uvařené brambory nakrájené na kostičky a zmiňovaná zelenina, která může česnečku vylepšit, to je růžičková kapusta. Jsou-li růžičky malé, můžeme je vhodit do polévky společně s bramborami a povařit stejně dlouhou dobu. Výsledkem je silná česnečka oživená chutí malých kapustiček.

Protože v talíři už je celkem plno, přidáme si k polévce osmažený chléb ve formě celých topinek.

autor: dak

Související

  • Polévka z quinoy

    Quinoa už se v posledních letech stala běžnou součástí nabídky našich obchodů a čím dál více se nachází i na stole v českých domácnostech.

  • Toustová omeleta

    Každý, kdo má doma potomka nebo vnuka ve vývinu, v takové té fázi, kdy rostou nejrychleji a také toho nejvíce snědí, určitě dobře zná to zoufalství kuchařů.