Makový kringel
Slovo kringel u nás znají především v pekárnách a cukrárnách, jinak zatím příliš nezdomácnělo. Jde o moučník, který pochází z Estonska, ale peče se i v jiných zemích.
Je to věnec z kynutého těsta, nejčastěji se skořicovou náplní. Smotává se stejně jako náš závin, také se mu proto říká štrůdl naruby, protože po smotání se prokrojí a zamotá tak, aby náplň byla vidět zvenku.
- 600 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 40 g droždí
- 50 g máslo
- 2 žloutky
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- Na náplň:
- mletý mák
- moučkový cukr
- máslo
Kdo jednou kringel ochutná, bude jej určitě chtít častěji, nebo se jej bude chtít dokonce naučit péct doma a vyzkoušet si různé náplně – kromě skořicové se totiž dá upéct i varianta s mákem.
Přímo mistryní na kringely je třebíčská pekařka Zdenka Palátová: „Základem je klasické kynuté těsto tak, jak ho děláte na Honzovy buchty. To těsto se potom pěkně vyválí na placku, na tu se namaže tenká vrstva másla, na ni mletý mák s cukrem.“
„Stočí se to do ruličky. Rulička se potom vprostřed prokrojí, nejlépe to krájím kolečkem na pizzu. Potom se to rozkrojené přes sebe přehází a zamotá a vznikne z toho takový krásný věneček. Mák dělá v žlutozlatém těstě krásnou tmavou barvu, takže tam vzniká ten kontrast a v zatočení jsou vidět ty vlnovky koláče,“ popisuje Zdenka, jak na kringel.
Pokud tedy pro vás není kynuté těsto žádný problém, zvládnete se určitě pustit i do těchto speciálních závinů trochu jinak.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.