Makový kringel

Slovo kringel u nás znají především v pekárnách a cukrárnách, jinak zatím příliš nezdomácnělo. Jde o moučník, který pochází z Estonska, ale peče se i v jiných zemích.

Je to věnec z kynutého těsta, nejčastěji se skořicovou náplní. Smotává se stejně jako náš závin, také se mu proto říká štrůdl naruby, protože po smotání se prokrojí a zamotá tak, aby náplň byla vidět zvenku. Kdo jednou kringel ochutná, bude jej určitě chtít častěji, nebo se jej dokonce naučit péct doma a vyzkoušet si různé náplně – kromě skořicové se totiž dá upéct i varianta s mákem.

Ingredience
  • 600 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 50 g máslo
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • máslo

Přímo mistryní na kringely je třebíčská pekařka Zdenka Palátová: "Základ je klasické kynuté těsto tak, jak je děláte na Honzovy buchty. To těsto se potom pěkně vyválí na placku, na tu se namaže tenká vrstva másla, na tu vrstvu se namaže mletý mák s cukrem. Stočí se to do ruličky a ta rulička se potom vprostřed prokrojí, nejlépe to krájím tím kolečkem na pizzu. Potom se to rozkrojené přes sebe přehází a zamotá a vznikne z toho takový krásný věneček. Ten mák dělá v tom žlutozlatém těstě krásnou tmavou barvu, takže tam vzniká ten kontrast a v tom zatočení jsou vidět ty vlnovky toho koláče,“ radí Zdenka, jak na kringel.

Pokud tedy pro vás není kynuté těsto žádný problém, zvládnete se určitě pustit i do těchto speciálních závinů trochu jinak.

autor: dak

Související

  • Adventní závin s marcipánem

    Dobrým štrůdlem se nikdy nic nezkazí, to už mám vyzkoušeno, a není ani příliš důležité, co se do něj zabalí. 

  • Tažený závin s rebarborou

    Jak využít rebarboru ještě jinak než na koláč nebo kompot? Mám teorii, že cokoli zavineme do štrůdlu, je nakonec úspěch, i když je to pro nás novinka. 

  • Hruškový závin

    Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzko...