Kynutý ovocný koláč
Většinu těchto letních dnů zpracovávám nějaké ovoce a určitě nejsem sama. Vlastně se na výrobu všelijakých džemů, ovocných knedlíků a pečení buchet vždycky těším.
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 4 lžíce mléka
- Sůl
- 400 g mouky
- 40 g sádla
- 40 g moučkového cukru
- 1 vejce
- citronová kůra
- asi 1/2 l mléka
- ovoce na náplň
- drobenka
Jeden z nejlépe chutnajících ovocných koláčů jsem okusila v hotelu Pavla ve Vlachovicích, kde je peče Miroslav Čermák. Jde samozřejmě o kynuté koláče, a my se teď dozvíme několik tipů, jak mít koláč taky vynikající.
„Je to kynuté těsto. Musíte mít hlavně dobře vychlazené droždí, které si pak ohřejete, uděláte si kvásek a potom to všechno dobře zapracujete,“ říká kuchař a pekař.
Dobře vychlazené droždí smícháme se lžičkou cukru a vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek, a pak už jen přidáme 400 g mouky, přisolíme špetkou soli, dodáme 4 deka tuku, 4 deka cukru, vajíčko, může být i citrónová kůra a mléko podle potřeby – necelý půllitr.
Možná máte i vlastní recept na kynuté těsto, tak hurá na ně.
Zatímco zhruba hodinku kyne, připravíme si ovoce na náplň – a tady se fantazii opravdu meze nekladou, potvrzuje opět Miroslav Čermák: „Co má kdo rád, na co má kdo chuť. Dělali jsme s rybízem, s ostružinami, pan majitel hotelu má rád švestky, tak pro něj dělám se švestkami a máme i vlastní recept na dýni.“
Ať je sezóna borůvek, malin nebo ostružin, později zase přijdou na řadu jablka a švestky a klidně to mohou být i dýně, kynutý koláč je výborný s každým ovocem. Nahoru drobenku a máme odpoledne na zahradě co mlsat.
Související
-
Borůvkový tvaroh
Jestli máme právě teď sezónu nějakého ovoce, jsou to borůvky. Už se modrají v lesích, každá vycházka může být korunována sesbíráním hrstí těchto drobných plodů.
-
Šátečky s tvarohem a pudinkem
Dnes si dáme rychlé a snadné pohoštění, které venku i uvnitř voní vanilkou, a návštěvy je ocení.
-
Jahodové knedlíky ze spařeného těsta
Protože vlastní jahody ze záhonku nemáme, každý rok za ně utratím docela dost peněz. Ovšem dobroty, co z nich vzniknou, rozhodně stojí za to.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka