Jahodové knedlíky ze spařeného těsta

Protože vlastní jahody ze záhonku nemáme, každý rok za ně utratím docela dost peněz. Ovšem dobroty, co z nich vzniknou, rozhodně stojí za to. 

Dělávám palačinky s jahodami, jahodový koktejl, spousta jahodového džemu, koláče, a hlavně knedlíky!

Hodně šikovných kuchařek dělá na jahodové knedlíky kynuté těsto, ale já mám radši, když je výroba knedlíků rychlejší. V takovém případě se pustíme s dětmi do spařeného těsta, protože je překvapivě snadné a hlavně při tvoření kulatých knedlíků se nelepí na ruce.

500 g hrubé mouky (krupičky)
250 ml mléka
70 g másla
1 žloutek
špetka soli
1 lžíce cukru

Potřebujeme na ně půl kila hrubé mouky, ale už jsem je dělala i z jemné krupičky nebo z mouky polohrubé, a taky to šlo. K tomu čtvrt litru mléka, sedm deka másla, špetku soli plus žloutek a lžíci cukru.

Nejdříve si ohřejeme mléko s máslem a cukrem. Do mísy s víkem nebo hrnce s pokličkou si připravíme mouku se solí, na ni nalijeme horké mléko a rychle důkladně propracujeme. Zakryjeme a necháme několik minut odpočinout.

Částečně vychladlou směs pak přendáme na vál, vmícháme do ní žloutek a znovu propracujeme v hladké těsto. Z něj uloupáváme kousky a v ruce do každého zabalíme opláchnutou jahodu.

Na sporáku mezitím vaří voda – vhodíme do ní knedlíky a po necelých deseti minutách už můžeme rozdělovat porce na talíře. Děti si sypou kakaem s cukrem, mně stačí samotný cukr, nakonec máslo a je to.

autor: dak