Borůvkový tvaroh

Jestli máme právě teď sezónu nějakého ovoce, jsou to borůvky. Už se modrají v lesích, každá vycházka může být korunována sesbíráním hrstí těchto drobných plodů.

Pokud s sebou do lesa vezmeme nádobu a borůvky si přineseme i domů, máme nepřeberné množství možností, jak borůvky využít.

Ingredience
  • 2 hrnky borůvek
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 300 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce medu
  • 1 vanilkový cukr

Jako první mě napadají knedlíky, protože ty jsou úžasné a k prázdninám patří, potom borůvkový koláč nebo džem, to všechno pravidelně vyrábím. Letos ale s borůvkami zkouším něco jiného, co by mohlo chutnat jako zdravá snídaně nebo svačina – borůvkový tvaroh.

Hrnek a půl borůvek vysypeme do mixéru a přidáme tři lžíce medu, jeden vanilkový cukr a kelímek bílého jogurtu. Rozmixujeme najemno a trochu odlijeme stranou. Druhý jogurt promícháme v míse důkladně s kostkou polotučného tvarohu, aby vznikla jemná směs.

Tu obarvíme přidáním rozmixovaných borůvek a můžeme rozdělovat do misek, vyjde to nejméně na čtyři porce. Každou ozdobíme trochou odlité směsi a celým ovocem – hrstí borůvek, později v létě můžeme přidat i ostružiny.

Taková snídaně nebo svačina z vlastní zahrádky nebo blízkého lesa nám posílí imunitu, zdraví a navíc báječně osvěží.

autor: dak

Související