Květáková rýže s vajíčkem

Co si představíte, když se řekne květáková rýže? Já osobně jsem z toho byla trochu zmatená, než jsem objevila následující recept, kde je právě květáková rýže základem.

A protože syn nedávno prohlásil, že květáku není nikdy dost, zkusila jsem i tu rýži. Ta se totiž vyrobí tak, že hlávku květáku nastrouháme za syrova na hrubém struhadle.

Ingredience
  • 1 hlávka květáku
  • 2 stroužky česneku
  • vejce (podle počtu osob)
  • olivový olej
  • jarní cibulka
  • oregano, tymián, bazalka
  • nebo
  • 100 g čerstvého špenátu
  • sůl, pepř

Pak se upraví na pánvi – rozehřejeme si olivový olej a v něm rychle opražíme prolisovaný česnek. Kdo raději pálivější, vezme dva stroužky. Přidáme oregano, a hned jak začne česnek tmavnout, vhodíme květák. Osolíme, opepříme a mícháme, opékáme.

Po několika minutách, až květák změkne, přidáme zelené bylinky – může to být tymián s bazalkou, aby společně s oreganem vytvořily typickou italskou chuť, nebo deset deka lístků špenátu. V obou případech bude výsledná směs květákovo zelená.

K takto upravené květákové rýži podáváme vajíčka, aby nám v jídle nechyběly bílkoviny. Já volím dvě vejce natvrdo, ale na talíři mnohem lépe vypadají volská oka, která také osolíme, opepříme a posypeme bylinkami nebo jarní cibulkou.

autor: dak

Související

  • Květák se sýrem

    Květák by se dal jíst pořád, obzvlášť smažený! Ale těch sacharidů! A smaženého! Naštěstí jsou i jiné alternativy, jak květák ochutit a zkombinovat.

  • Květák na kari

    Květák je zelenina ne příliš často využívaná na hlavní chod. Známe květák smažený, nebo květák s vajíčkem, také si květák možná občas zapečeme.

  • Zapečený květák se slaninou

    Když se květák zapéká, obvykle jsou k tomu potřeba vajíčka, cibule a nastrouhaný sýr. Jiná varianta nabízí něco trochu odlišného – zkuste recept bez vajíček.