Kuře po italsku
Kuřecí maso je oblíbené téměř na celém světě – je lehké, rychle upravené a chuť vstřebá takovou, jakou chceme mít.
Kdo má rád italskou kuchyni, tomu bude určitě vyhovovat dnešní tip. Kuřecí prsa nebo i stehenní řízky si nakrájíme na tenké nudličky, se kterými budeme dále pracovat. Je dobré mít doma silnostěnnou kvalitní pánev, ale k tomuto receptu se hodí i hluboká pánev wok.
- 500 g kuřecích prsou (nebo stehenních řízků)
- 1 cibule
- 1 - 3 stroužky česneku
- olivový olej
- 300 g menších rajčat
- bazalka
- čerstvý špenát
- tymián
- oregano
- sůl, pepř
- parmazán
Do ní vlijeme olivový olej a na něm maso rychle opečeme, aby se zatáhlo, klidně mu stačí pět minut. Pak ho dáme stranou a do stejného oleje přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a plátky česneku – sílu nechám na vás, ale aspoň jeden stroužek to bude chtít. Jakmile se česnek rozvoní, ale než zhnědne, vrátíme do pánve maso a přidáme ingredience, které neomylně patří k italské kuchyni – rajčata a bylinky. Ideální je použít menší rajčata, koktejlová nebo cherry, ale překrojíme je napůl, aby vynikla chuť. Zasypeme hrstí čerstvých listů bazalky a mladého špenátu.
Promícháme, ochutíme sušeným oreganem a tymiánem, solí a pepřem a v podstatě je hotovo, je to opravdu rychlé jídlo. Podáváme sypané parmazánem, můžeme doplnit těstovinami, ale i takto bez přílohy je to ideální oběd nebo i večeře.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.