Houbové bramboráky

Brambora je nesmírně vděčná plodina, která se dá v kuchyni použít na mnoho způsobů. Pokud snesete smažené a česnek, určitě patříte mezi příznivce bramboráků. 

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 400 g čerstvých (mražených) hub
  • 3 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1 lžíce majoránky (jiné bylinky: petržel, pažitka, libeček…)
  • ½ lžičky kmínu
  • 250 g polohrubé mouky
  • olej na smažení

Milovnicí bramboráků je také bylinářka z Jimramovska Hanka Urbánková. Tady je její tip na bramboráky vylepšené houbami: „Nastrouháme brambory, jako kdybychom si připravovali bramboráky s uzeným, jen místo toho uzeného si podusíme nakrájené houby s cibulkou a do té bramborové hmoty si namícháme trošku hub. Zároveň přisypeme mouku a přidáme bylinky. Nemusí to být jenom majoránka, můžeme přidat petrželku, libeček, pažitka je úžasná nebo pórek si můžeme najemno nasekat,“ radí Hanka.

Tolik tipů v jednom! Stačí, když už jen v rychlosti přidám základní recept na klasický bramborák – asi kilo brambor oloupeme, nastrouháme, přidáme k nim dvě vajíčka a čtvrt kila polohrubé mouky, osolíme, okmínujeme a přidáme bylinky podle rady Hany Urbánkové. 

Houby si osmažíme na másle a na cibulce, aby změkly, a přidáme je do bramborákové směsi, prolisujeme česnek a usmažíme na pánvi s rozpáleným olejem. Protože je to hutné a mastné jídlo, necháme je raději ještě na papírové utěrce vsáknout olej.

autor: dak

Související

  • Karamelová cibulačka

    Venku zima jako psírně, ale v žaludku jako v pokojíčku! O to se může postarat cibulová polévka, která se od tradiční francouzské cibulačky poněkud liší. 

  • Guláš z kotlíku nad ohněm

    Vaření v kotlíku na ohni a pod širou oblohou si představujeme spíš v létě, ale ani během tohoto ročního období na ně nemusíme zapomínat.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.