Kuře nadivoko

Protože se kuře dá jíst stokrát, a možná i víckrát jinak, dáme si dnes další tip na oběd či večeři z kuřecího. Pokud máte zdroj domácích kuřat, tím lépe!

Okořeníme si je totiž jako divočinu a uvidíte, nebo spíš ochutnáte ten rozdíl! Vezmeme plátky kuřecích stehenních řízků, potřeme je olivovým olejem, nasolíme a opepříme. V pekáčku je položíme kůžičkou nahoru, aby se opekla pěkně dokřupava a v rozpálené troubě je zapečeme na 200 stupňů asi půl hodiny. 

Ingredience
  • 4 kuřecí stehenní řízky
  • 250 ml červeného vína
  • 500 ml vývaru
  • olivový olej
  • plechovka loupaných krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • bobkový list
  • nové koření
  • rozmarýn
  • tymián
  • sůl, pepř

Mezitím si připravíme na jemno nakrájenou cibuli, dve stroužky česneku, plechovku krájených loupaných rajčat a čtvrt litru červeného vína. Důležité je i koření, bez něj by maso nechutnalo divoce, tedy bobkové listy, nové koření, snítky rozmarýnu a tymiánu. Když nejsou čerstvé, nevadí, i sušené bylinky udělají skvělou službu. 

Když maso vyndáme z trouby, dáme je bokem a ve výpeku necháme podusit cibuli s česnekem. Je dobré mít buď pánev, která může do trouby, nebo hrnec, který může do trouby i na sporák. Zeleninu pak zalejeme vínem a necháme trochu odpařit. 

Potom vhodíme všechno ostatní a přilijeme vývar, stačí půl litru. Vrátíme do pánve kuřecí maso a necháme nejméně další půlhodinu probublávat na sporáku, nebo vrátíme do trouby, kde se omáčka propeče a chutě spojí. Podáváme třeba s chlebem nebo opečeným bramborem.

autor: dak

Související