Kuře nadivoko
Protože se kuře dá jíst stokrát, a možná i víckrát jinak, dáme si dnes další tip na oběd či večeři z kuřecího. Pokud máte zdroj domácích kuřat, tím lépe!
Okořeníme si je totiž jako divočinu a uvidíte, nebo spíš ochutnáte ten rozdíl! Vezmeme plátky kuřecích stehenních řízků, potřeme je olivovým olejem, nasolíme a opepříme. V pekáčku je položíme kůžičkou nahoru, aby se opekla pěkně dokřupava a v rozpálené troubě je zapečeme na 200 stupňů asi půl hodiny.
- 4 kuřecí stehenní řízky
- 250 ml červeného vína
- 500 ml vývaru
- olivový olej
- plechovka loupaných krájených rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- bobkový list
- nové koření
- rozmarýn
- tymián
- sůl, pepř
Mezitím si připravíme na jemno nakrájenou cibuli, dve stroužky česneku, plechovku krájených loupaných rajčat a čtvrt litru červeného vína. Důležité je i koření, bez něj by maso nechutnalo divoce, tedy bobkové listy, nové koření, snítky rozmarýnu a tymiánu. Když nejsou čerstvé, nevadí, i sušené bylinky udělají skvělou službu.
Když maso vyndáme z trouby, dáme je bokem a ve výpeku necháme podusit cibuli s česnekem. Je dobré mít buď pánev, která může do trouby, nebo hrnec, který může do trouby i na sporák. Zeleninu pak zalejeme vínem a necháme trochu odpařit.
Potom vhodíme všechno ostatní a přilijeme vývar, stačí půl litru. Vrátíme do pánve kuřecí maso a necháme nejméně další půlhodinu probublávat na sporáku, nebo vrátíme do trouby, kde se omáčka propeče a chutě spojí. Podáváme třeba s chlebem nebo opečeným bramborem.
Související
-
Kuře a chřest na grilu
Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano.
-
Kuře s čočkou a jogurtovou omáčkou
Zatímco v týdnu se většina rodiny obstará přes oběd v práci nebo ve škole, o víkendu se vařit musí, a nejlépe něco, co chutná všem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.