Kuře a chřest na grilu
Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano.
A kdo ne, tomu bude na tu dnešní dobrotu úplně stačit i domácí gril kontaktní! Vezeme si naporcované kousky kuřete a dříve než se pustíme do samotného grilování, nachystáme si marinády, protože ty jsou pro výsledek zásadní.
- porce kuřete
- marináda:
- olivový olej
- cukr
- citronová šťáva
- strouhaná kůra z citronu
- česnek
- sůl, pepř
- jarní cibulky
- chřest
- čerstvý chléb
Proč říkám marinády a ne jen marináda? Protože ochucovat budeme i zeleninu, ale popořádku! Základem je olivový olej, do něhož přidáme lžičku cukru, citrónovou šťávu i nastrouhanou kůru, stroužek česneku, nasekanou petržel a lístky tymiánu a samozřejmě sůl a pepř. Důkladně promícháme a porce kuřecího masa v ní necháme odležet alespoň několik hodin, ale klidně i přes noc.
Když už se schyluje ke grilování, namícháme si jednodušší marinádu z olivového oleje, česneku a soli a tou potřeme jarní cibulky. A nakonec jen a pouze olivový olej na chřest – zeleným stonkům chřestu odkrojíme tuhé konce, potřeme je olejem a položíme na hodně rozpálený gril. Ideální je nejprve ogrilovat maso, a když už je téměř hotové, přidáme na gril i zelené cibulky a chřest.
Podáváme společně a ani nepotřebujeme přílohu. Kdo neodolá křupavému chlebu, může přidat krajíc či dva.
Související
-
Chřestové risotto
Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.
-
Chřestová polévka
Chřest je jemný, lahodný, a jeho pěstování na našem území má dlouhou tradici. Jak dodává Iva Georgievová, znalkyně léčivých účinků každého jídla, měli bychom si občas dát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.