Kuře a chřest na grilu

Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano. 

A kdo ne, tomu bude na tu dnešní dobrotu úplně stačit i domácí gril kontaktní! Vezeme si naporcované kousky kuřete a dříve než se pustíme do samotného grilování, nachystáme si marinády, protože ty jsou pro výsledek zásadní. 

Ingredience
  • porce kuřete
  • marináda: 
  • olivový olej
  • cukr
  • citronová šťáva
  • strouhaná kůra z citronu
  • česnek
  • sůl, pepř
  • jarní cibulky
  • chřest
  • čerstvý chléb

Proč říkám marinády a ne jen marináda? Protože ochucovat budeme i zeleninu, ale popořádku! Základem je olivový olej, do něhož přidáme lžičku cukru, citrónovou šťávu i nastrouhanou kůru, stroužek česneku, nasekanou petržel a lístky tymiánu a samozřejmě sůl a pepř. Důkladně promícháme a porce kuřecího masa v ní necháme odležet alespoň několik hodin, ale klidně i přes noc. 

Když už se schyluje ke grilování, namícháme si jednodušší marinádu z olivového oleje, česneku a soli a tou potřeme jarní cibulky. A nakonec jen a pouze olivový olej na chřest – zeleným stonkům chřestu odkrojíme tuhé konce, potřeme je olejem a položíme na hodně rozpálený gril. Ideální je nejprve ogrilovat maso, a když už je téměř hotové, přidáme na gril i zelené cibulky a chřest. 

Podáváme společně a ani nepotřebujeme přílohu. Kdo neodolá křupavému chlebu, může přidat krajíc či dva.

autor: dak

Související

  • Chřestové risotto

    Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.

  • Chřestová polévka

    Chřest je jemný, lahodný, a jeho pěstování na našem území má dlouhou tradici. Jak dodává Iva Georgievová, znalkyně léčivých účinků každého jídla, měli bychom si občas dát.