Kroupy s čočkou
Nevěřili byste, jak moc dobré mohou být obyčejné ječné kroupy společně s obyčejnou čočkou. Jestli to ale chcete vyzkoušet, nejdříve ze všeho si namočte dvacet deka čočky.
- 200 g čočky
- 150 g ječných krup
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- 100 g slaniny (dle chuti)
- sůl
Teď máme chvíli času, a tak si o tomhle jídle něco povíme – čočku, dnes už oblíbenou luštěninu, používáme v našich zeměpisných šířkách v kuchyni už dvě století. Našli bychom v ní čtvrtinu bílkovin, které naše tělo potřebuje. Podobně zdravé a tělu prospěšné jsou i kroupy – ječmen totiž pomáhá při zažívacích problémech a snižuje cholesterol. Kroupy v zimě umějí zahřát a neobsahují tolik lepku, jako pšenice, a to ani nemluvím o dlouhém seznamu živin, vitamínů a minerálů, které z nich získáme.
Kroupy - 150 gramů - si uvaříme v osolené vodě zvlášť, trvá to asi 40 minut. Předem namočenou čočku také vaříme ve vlastním hrnci, a když už je obojí téměř měkké, vytáhneme si velikou pánev, kde všechno smícháme. Tou třetí důležitou ingrediencí je cibulka osmažená na sádle, která dodá každému jídlu skvělou chuť!
Když zesklovatí a začne lehce hnědnout, přidáme do pánve slitou čočku i kroupy a už jen promícháme. Pokud si nedovedete představit oběd bez masa, můžete přihodit na cibulku ještě pár plátků slaniny nakrájených na kostičky, ale tahle dobrota úplně stačí i v základní podobě tak, jak lidem chutnala dříve.
Související
-
Čočka s jogurtem
Čočka nakyselo je takový klasický pokrm české kuchyně – i když se luštěniny jí všude ve světě, tak většinou v jiné úpravě.
-
Kyperská dobrota – čočka s rýží
Nedávno jsem dostala tip na neuvěřitelně rychlé jídlo, ale moje první reakce byla podobná, jako u většiny lidí – cože? Čočka s rýží? Ale ano, je to tak. Tuto dobrot...
-
Přílohy oblíbené v Německu: čočka a červené zelí
Chcete vyzkoušet neobvyklou přílohu? Kdybyste si dali nějaké jídlo od francouzského kuchaře Jeromeho Barbea v penzionu Najdek, příloha by vás překvapila. I když je ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová