Čočka s jogurtem
Čočka nakyselo je takový klasický pokrm české kuchyně – i když se luštěniny jí všude ve světě, tak většinou v jiné úpravě. U nás ji máme rádi s uzeným, kyselou okurkou a krajícem chleba a vaříme všichni víceméně stejně. Pár dobrých nápadů se ale najde vždycky – ke každému jídlu. I já jsem se objevila jeden malý, ale velice užitečný tip od naší posluchačky, paní Evy Karáskové.
Do vaření čočky se pouští úplně stejně jako my ostatní – den předem ji namočí a do vody rovnou přidává koření:
250g čočky
bobkový list
tymián
1-2 cibule
1 lžíce mouky
2 lžíce tuku
„K namočené čočce dám rovnou do vody, ve které je namočená, bobkový list a tymián. Nechám to přes noc odpočinout a dám pozor, aby byla čočka vždy ponořená. Ve stejné vodě čočku druhý den vařím, stačí dvacet minut. Cibuli opražím na tuku s trouchou mouky, abych měla jíšku. Tu vmíchám do čočky a dochutím solí, trošku cukrem a malinko octem, ale ten nedávám skoro vůbec,“ přiznává při svém receptu paní Eva. „Úplně na závěr dám do čočky lžíci bílého jogurtu, ale musí být tuhý, ne tekutý a slívám z něj i vodu.“Bílý jogurt dodá čočce kyselou chuť, která není tak silná, jako když použijeme ocet – a současně čočku zjemní a zvláční. Dál už můžeme pokračovat tak, jak jsme zvyklí – podávat ji s masem, klobásou nebo vajíčkem.
Související
-
Čočka s jogurtem
Čočka nakyselo je takový klasický pokrm české kuchyně – i když se luštěniny jí všude ve světě, tak většinou v jiné úpravě.
-
Kyperská dobrota – čočka s rýží
Nedávno jsem dostala tip na neuvěřitelně rychlé jídlo, ale moje první reakce byla podobná, jako u většiny lidí – cože? Čočka s rýží? Ale ano, je to tak. Tuto dobrot...
-
Čočka s uzeným
Máte také resty, že jste si letos nestihli dát na nový rok čočku? Můžete to dohonit a dát si ji s výborným uzeným. Na čočce mi vadí jediná věc, že si člověk musí na...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka