Čočka s jogurtem
Čočka nakyselo je takový klasický pokrm české kuchyně – i když se luštěniny jí všude ve světě, tak většinou v jiné úpravě. U nás ji máme rádi s uzeným, kyselou okurkou a krajícem chleba a vaříme všichni víceméně stejně. Pár dobrých nápadů se ale najde vždycky – ke každému jídlu. I já jsem se objevila jeden malý, ale velice užitečný tip od naší posluchačky, paní Evy Karáskové.
Do vaření čočky se pouští úplně stejně jako my ostatní – den předem ji namočí a do vody rovnou přidává koření:
250g čočky
bobkový list
tymián
1-2 cibule
1 lžíce mouky
2 lžíce tuku
„K namočené čočce dám rovnou do vody, ve které je namočená, bobkový list a tymián. Nechám to přes noc odpočinout a dám pozor, aby byla čočka vždy ponořená. Ve stejné vodě čočku druhý den vařím, stačí dvacet minut. Cibuli opražím na tuku s trouchou mouky, abych měla jíšku. Tu vmíchám do čočky a dochutím solí, trošku cukrem a malinko octem, ale ten nedávám skoro vůbec,“ přiznává při svém receptu paní Eva. „Úplně na závěr dám do čočky lžíci bílého jogurtu, ale musí být tuhý, ne tekutý a slívám z něj i vodu.“Bílý jogurt dodá čočce kyselou chuť, která není tak silná, jako když použijeme ocet – a současně čočku zjemní a zvláční. Dál už můžeme pokračovat tak, jak jsme zvyklí – podávat ji s masem, klobásou nebo vajíčkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.