Kyperská dobrota – čočka s rýží
Nedávno jsem dostala tip na neuvěřitelně rychlé jídlo, ale moje první reakce byla podobná, jako u většiny lidí – cože? Čočka s rýží? Ale ano, je to tak. Tuto dobrotu z Kypru si přizpůsobil domácímu jídelníčku terapeut Jan Sobotka ze Sejřku.
Postup je jednoduchý. „Zvlášť si uvaříme obyčejnou hnědou čočku, nejlépe okořeněnou bobkovým listem, bylinkami nebo kořením a zvlášť uvaříme rýži, kterou máme rádi. Obě věci se smíchají a na talíř se přidává bílý jogurt s pepřem, solí a česnekem.“
Pravý Kypřan by asi použil tzatziki, to můžete vyzkoušet také, ale i tato jednoduchá jogurtová příloha bez okurek je vynikající. „Chcete-li nutně maso, můžete na talíř přidat i orestovaný plátek kuřecího masa nebo gyros, ale i mlsné jazýčky potvrzují, že samotná čočka s rýží a jogurtem je velmi chutná,“ dodává Jan Sobotka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.