Přílohy oblíbené v Německu: čočka a červené zelí

Chcete vyzkoušet neobvyklou přílohu? Kdybyste si dali nějaké jídlo od francouzského kuchaře Jeromeho Barbea v penzionu Najdek, příloha by vás překvapila. I když je Jerome Francouz, po světě vařil se spoustou spolupracovníků i z Německa a naučil se od nich místo brambor, hranolků nebo knedlíků podávat přílohovou čočku a přílohové červené zelí.

Chuťově je to něco výjimečného, ale zároveň jde o pokrm plný vitamínů, proto jsem vyzvěděla, jak si ho připravit doma. „Všechno je to jednoduché,“ říká Jerome.

Přílohová čočka:

100 g předem namočené čočky
mrkev
cibule
celer
250 ml vývaru
bobkový list
tymán
sůl, pepř

Vařenou čočku vylepšíme několika věcmi: „Minimálně musí být základem celer, mrkev, cibule. Vařím to v troše bílého vína a kuřecího vývaru,“ říká kuchař. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na rozpáleném oleji asi dvě minuty. Přilijeme trochu bílého vína, necháme odpařit a vhodíme dostatečně dlouho namočenou čočku, bobkový list, tymián a pepř. Zalejeme vývarem a dusíme doměkka.

Přílohové červené zelí s jablkem:

hlávka červeného zelí
mrkev
cibule
lžíce sádla
lžíce medu
menší jablko
bobkový list, pepř, sůl
100 ml červeného vína

„Mrkev, cibule, med, červené víno, určitě bobkový list, trošku jablka a trošku ten tuk,“ přemýšlí Jerome. Tím tukem myslí sádlo, na kterém osmahneme velkou cibuli nakrájenou na větší kostky. Zakápneme medem a necháme zkaramelizovat, Pak přidáme na jemné proužky nakrájené čerstvé červené zelí. Můžeme přidat koření – pepř, bobkový list a jedno nastrouhané kyselejší jablko. Podlijeme červeným vínem a až se trochu odpaří, přidáme vodu a podusíme asi deset minut, aby zelí nerozměklo. Obě přílohy obstojí samy o sobě jako chutné jídlo, ale kdo chce, může si k nim dát kus dobrého masa.

autor: dak