Křehký linecký koláč s povidly
Neuvěřitelnou dobrotu jsem ochutnala docela nedávno na návštěvě ve Staré Říši. Koláč paní Jany Tarasové patřil k nejlepším lahůdkám rakousko-uherského mocnářství.
Však i jeho název odkazuje k rakouskému městu Linec. V původním receptu jsou důležitou přísadou i mleté mandle nebo lískové oříšky, ale jde to i bez nich, dáme-li více sypkých ingrediencí.
- 4 žloutky
- 2 vejce
- 250 g moučky
- 750 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 375 g másla
- 1 ½ prášku do pečiva
Jana Tarasová pekla koláč opravdu velký – a co je na něj potřeba?
Z ingrediencí vyrobíme těsto, které necháme chvíli vychladnout v ledničce. „2/3 těsta vyválíme, dáme na plech a potřeme povidlím. Z jedné třetiny uděláme válečky, které poklademe na koláč jako mřížku,“ prozrazuje snadný postup Jana Tarasová. Proč je koláč tak dobrý, křehký, proč mi tolik chutnal? Určitě to nebude jen těstem. „Povidlí mám domácí,“ směje se šikovná pekařka.
Předehřejeme si troubu na 185 °C a pečeme 35–40 minut. Pozor, než jej nakrájíme, necháme úplně vychladnout, aby se nedrobil a nepraskal. Výhodou tohoto koláče je, že i dlouho vydrží, ale většinou si to nestihneme ověřit.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.