Křehký linecký koláč s povidly

Křehký linecký koláč s povidly

Neuvěřitelnou dobrotu jsem ochutnala docela nedávno na návštěvě ve Staré Říši. Koláč paní Jany Tarasové patřil k nejlepším lahůdkám Rakousko-Uherského mocnářství.

Však i jeho název odkazuje k rakouskému městu Linec. V původním receptu jsou důležitou přísadou i mleté mandle nebo lískové oříšky, ale jde to i bez nich, dáme-li více sypkých ingrediencí.

Jana Tarasová pekla koláč opravdu velký – a co je na něj potřeba?

4 žloutky

2 vejce

250 g moučky

750 g polohrubé mouky

1 vanilkový cukr

 375 g másla

1 ½ prášku do pečiva

Z ingrediencí vyrobíme těsto, které necháme chvíli vychladnout v ledničce. „2/3 těsta vyválíme, dáme na plech a potřeme povidlím. Z jedné třetiny uděláme válečky, které poklademe na koláč jako mřížku,“ prozrazuje snadný postup Jana Tarasová. Proč je koláč tak dobrý, křehký, proč mi tolik chutnal? Určitě to nebude jen těstem. „Povidlí mám domácí,“ směje se šikovná pekařka.

Předehřejeme si troubu na 185 °C a pečeme 35–40 minut. Pozor, než jej nakrájíme, necháme úplně vychladnout, aby se nedrobil a nepraskal. Výhodou tohoto koláče je, že i dlouho vydrží, ale většinou si to nestihneme ověřit.