Křehký linecký koláč s povidly
Neuvěřitelnou dobrotu jsem ochutnala docela nedávno na návštěvě ve Staré Říši. Koláč paní Jany Tarasové patřil k nejlepším lahůdkám rakousko-uherského mocnářství.
Však i jeho název odkazuje k rakouskému městu Linec. V původním receptu jsou důležitou přísadou i mleté mandle nebo lískové oříšky, ale jde to i bez nich, dáme-li více sypkých ingrediencí.
- 4 žloutky
- 2 vejce
- 250 g moučky
- 750 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 375 g másla
- 1 ½ prášku do pečiva
Jana Tarasová pekla koláč opravdu velký – a co je na něj potřeba?
Z ingrediencí vyrobíme těsto, které necháme chvíli vychladnout v ledničce. „2/3 těsta vyválíme, dáme na plech a potřeme povidlím. Z jedné třetiny uděláme válečky, které poklademe na koláč jako mřížku,“ prozrazuje snadný postup Jana Tarasová. Proč je koláč tak dobrý, křehký, proč mi tolik chutnal? Určitě to nebude jen těstem. „Povidlí mám domácí,“ směje se šikovná pekařka.
Předehřejeme si troubu na 185 °C a pečeme 35–40 minut. Pozor, než jej nakrájíme, necháme úplně vychladnout, aby se nedrobil a nepraskal. Výhodou tohoto koláče je, že i dlouho vydrží, ale většinou si to nestihneme ověřit.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.