Křehký linecký koláč s povidly

Neuvěřitelnou dobrotu jsem ochutnala docela nedávno na návštěvě ve Staré Říši. Koláč paní Jany Tarasové patřil k nejlepším lahůdkám rakousko-uherského mocnářství.

Však i jeho název odkazuje k rakouskému městu Linec. V původním receptu jsou důležitou přísadou i mleté mandle nebo lískové oříšky, ale jde to i bez nich, dáme-li více sypkých ingrediencí.

Ingredience
  • 4 žloutky
  • 2 vejce
  • 250 g moučky
  • 750 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  •  375 g másla
  • 1 ½ prášku do pečiva

Jana Tarasová pekla koláč opravdu velký – a co je na něj potřeba?

Z ingrediencí vyrobíme těsto, které necháme chvíli vychladnout v ledničce. „2/3 těsta vyválíme, dáme na plech a potřeme povidlím. Z jedné třetiny uděláme válečky, které poklademe na koláč jako mřížku,“ prozrazuje snadný postup Jana Tarasová. Proč je koláč tak dobrý, křehký, proč mi tolik chutnal? Určitě to nebude jen těstem. „Povidlí mám domácí,“ směje se šikovná pekařka.

Předehřejeme si troubu na 185 °C a pečeme 35–40 minut. Pozor, než jej nakrájíme, necháme úplně vychladnout, aby se nedrobil a nepraskal. Výhodou tohoto koláče je, že i dlouho vydrží, ale většinou si to nestihneme ověřit.

autor: dak

Související

  • Ovocný dortík

    Krásně vypadající dortíky ze tří vrstev, jedné sladší, než druhé najdete v Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.

  • Ořechová roláda

    Pod názvem ořešák královský se skrývá rozložitý strom, který nám dává v kuchyni velmi oblíbené vlašské ořechy.

  • Český tvarohový dortík

    Drobenku obvykle dáváme nahoru na koláč, nejčastěji ovocný. Nedávno mi v poště přistál tip na moučník tvarohový, kde se drobenka dává nahoru, ale i dospod.