Ovocný dortík

Krásně vypadající dortíky ze tří vrstev, jedné sladší, než druhé najdete v Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.

A protože tamní dobroty jsou zároveň i zdravé, ptala jsem se, jak se takový zákusek, kterého se nemusí bát ani cukrovkáři nebo lidé s bezlepkovou dietou, vlastně dělá?

Markéta Urbanová, která zákusky peče, říká, že stačí umět klasický piškot a nahradit mouku a cukr.

Ingredience
  • 3 vejce
  • 100 g sladila (stévie, sirupy…)
  • 150 g rýžové nebo pohankové mouky
  • Na krém:
  • 250 ml mléka
  • 1 pudink
  • 100 g sladidla
  • 125 g másla
  • ovoce dle možností
  • agar na zalití

„Jakýkoliv korpus se dá udělat i bezlepkový, když přidáte místo pšeničné mouky pohankovou nebo rýžovou mouku. Ta rýžová ale máme zkušenost, že se drobí a láme se. Ta pohanková má zase takovou chuť do oříškova, což se dobře maskuje v kakaovém korpusu nebo v čokoládových krémech. Anebo dáme tu rýžovou, a máme bezlepkový korpus.“

„A pak už tvoříte dál – pudinkový krém je bez lepku, místo cukru se dá sladidlo stévie nebo nějaký sirup (datlový, rýžový, čekankový…), přidá se tam v nějakém poměru máslo a vyšlehá se to,“ popisuje Markéta Urbanová.

„Na piškotový korpus z jiné mouky a sladidlem ze stévie se uvaří pudinkový krém také se sladidlem a do něj se nakrájí kousky ovoce, jaké zrovna v přírodě dozrává nebo jaké vytáhneme z mrazáku. Poslední vrstva je průhledná, ale nejde o klasickou želatinu. Opět ani ten, kdo je vegetarián, nemá s tímto zákuskem problém.“

„Lidi, co sem chodí, jsou vegetariáni, a my samy jsme také, takže dáváme agar. To je mořská řasa a pracuje se s ní velmi snadno, jenom to poprášíte a zhoustne to, takže bych řekla, že je to i lehčí než pracovat se želatinou,“ dodává pekařka.

Agar seženete běžně ve zdravé výživě i s návodem na snadné použití do dortíků.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?