Ovocný dortík

Krásně vypadající dortíky ze tří vrstev, jedné sladší, než druhé najdete v Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.

A protože tamní dobroty jsou zároveň i zdravé, ptala jsem se, jak se takový zákusek, kterého se nemusí bát ani cukrovkáři nebo lidé s bezlepkovou dietou, vlastně dělá?

Markéta Urbanová, která zákusky peče, říká, že stačí umět klasický piškot a nahradit mouku a cukr.

Ingredience
  • 3 vejce
  • 100 g sladila (stévie, sirupy…)
  • 150 g rýžové nebo pohankové mouky
  • Na krém:
  • 250 ml mléka
  • 1 pudink
  • 100 g sladidla
  • 125 g másla
  • ovoce dle možností
  • agar na zalití

„Jakýkoliv korpus se dá udělat i bezlepkový, když přidáte místo pšeničné mouky pohankovou nebo rýžovou mouku. Ta rýžová ale máme zkušenost, že se drobí a láme se. Ta pohanková má zase takovou chuť do oříškova, což se dobře maskuje v kakaovém korpusu nebo v čokoládových krémech. Anebo dáme tu rýžovou, a máme bezlepkový korpus.“

„A pak už tvoříte dál – pudinkový krém je bez lepku, místo cukru se dá sladidlo stévie nebo nějaký sirup (datlový, rýžový, čekankový…), přidá se tam v nějakém poměru máslo a vyšlehá se to,“ popisuje Markéta Urbanová.

„Na piškotový korpus z jiné mouky a sladidlem ze stévie se uvaří pudinkový krém také se sladidlem a do něj se nakrájí kousky ovoce, jaké zrovna v přírodě dozrává nebo jaké vytáhneme z mrazáku. Poslední vrstva je průhledná, ale nejde o klasickou želatinu. Opět ani ten, kdo je vegetarián, nemá s tímto zákuskem problém.“

„Lidi, co sem chodí, jsou vegetariáni, a my samy jsme také, takže dáváme agar. To je mořská řasa a pracuje se s ní velmi snadno, jenom to poprášíte a zhoustne to, takže bych řekla, že je to i lehčí než pracovat se želatinou,“ dodává pekařka.

Agar seženete běžně ve zdravé výživě i s návodem na snadné použití do dortíků.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.