Ovocný dortík
Krásně vypadající dortíky ze tří vrstev, jedné sladší, než druhé najdete v Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.
A protože tamní dobroty jsou zároveň i zdravé, ptala jsem se, jak se takový zákusek, kterého se nemusí bát ani cukrovkáři nebo lidé s bezlepkovou dietou, vlastně dělá?
Markéta Urbanová, která zákusky peče, říká, že stačí umět klasický piškot a nahradit mouku a cukr.
- 3 vejce
- 100 g sladila (stévie, sirupy…)
- 150 g rýžové nebo pohankové mouky
- Na krém:
- 250 ml mléka
- 1 pudink
- 100 g sladidla
- 125 g másla
- ovoce dle možností
- agar na zalití
„Jakýkoliv korpus se dá udělat i bezlepkový, když přidáte místo pšeničné mouky pohankovou nebo rýžovou mouku. Ta rýžová ale máme zkušenost, že se drobí a láme se. Ta pohanková má zase takovou chuť do oříškova, což se dobře maskuje v kakaovém korpusu nebo v čokoládových krémech. Anebo dáme tu rýžovou, a máme bezlepkový korpus.“
„A pak už tvoříte dál – pudinkový krém je bez lepku, místo cukru se dá sladidlo stévie nebo nějaký sirup (datlový, rýžový, čekankový…), přidá se tam v nějakém poměru máslo a vyšlehá se to,“ popisuje Markéta Urbanová.
„Na piškotový korpus z jiné mouky a sladidlem ze stévie se uvaří pudinkový krém také se sladidlem a do něj se nakrájí kousky ovoce, jaké zrovna v přírodě dozrává nebo jaké vytáhneme z mrazáku. Poslední vrstva je průhledná, ale nejde o klasickou želatinu. Opět ani ten, kdo je vegetarián, nemá s tímto zákuskem problém.“
„Lidi, co sem chodí, jsou vegetariáni, a my samy jsme také, takže dáváme agar. To je mořská řasa a pracuje se s ní velmi snadno, jenom to poprášíte a zhoustne to, takže bych řekla, že je to i lehčí než pracovat se želatinou,“ dodává pekařka.
Agar seženete běžně ve zdravé výživě i s návodem na snadné použití do dortíků.
Související
-
Stará hospoda v Malči ožila. V krámku nabízí dobroty, sladkosti a ekologické výrobky
Prostor po staré hospodě v Malči se nedařilo úspěšně využít. Až majitelku Hanu Novákovou napadlo zkusit otevřít obchůdek a prodávat hlavně od místních zemědělců.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.