Ořechová roláda

Pod názvem ořešák královský se skrývá rozložitý strom, který nám dává v kuchyni velmi oblíbené vlašské ořechy.

Strom doroste do výšky až 45 metrů, ale na zahradách se většinou začíná větvit nízko, a ořechy se tak dobře sklízejí.

Určitě sami víte, jak skvěle chutnají jídla upečená z ořechů. Vyzkoušeli si to i studenti z chotěbořského gymnázia. Každý z nich měl za úkol vymyslet a zpracovat recept z jednoho druhu ovoce nebo ořechu a z receptů pak vydali kuchařku.

Ingredience
  • 5 vajec
  • 100 g mletých ořechů
  • 3 vanilkové cukry
  • 1 zakysanou smetanu
  • 1 smetanu ke šlehání
  • cukr dle chuti
  • možno přidat čokoládu, ovoce…

Toto je recept Jakuba Krumla na ořechovou roládu.

Ořechy použijte jen ty dobré, měkčí, co mají světlejší barvu, ať v zákusku není cítit žluklost nebo hořkost. Náplň do rolády nebude jen ze šlehačky tak, jak ji známe. „Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak opatrně vmícháme bílky ořechy a sníh z bílků. Natřeme na pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut, než roláda zčervená. Horkou roládu srolujeme. Po vychladnutí namažeme vyšlehanou šlehačkou, do které zamícháme zakysanou smetanu. Necháme vychladit v lednici a můžeme podávat.“

Za sebe dodám, že je potřeba ještě trochu zručnosti při rolování těsta, ale všechno se dá snadno naučit, chce to jen praxi.

autor: dak

Související

  • Český tvarohový dortík

    Drobenku obvykle dáváme nahoru na koláč, nejčastěji ovocný. Nedávno mi v poště přistál tip na moučník tvarohový, kde se drobenka dává nahoru, ale i dospod.

  • Jáhlová buchta s jablečným želé

    Kdo má sklep, kde ovoce a zelenina vydrží celou zimu až do jara, ten se má. Ale přijde čas, kdy je už nutné všechno spotřebovat. Třeba jablka.