Český tvarohový dortík

Drobenku obvykle dáváme nahoru na koláč, nejčastěji ovocný. Nedávno mi v poště přistál tip na moučník tvarohový, kde se drobenka dává nahoru, ale i dospod.

Ingredience
  • drobenka:
  • 100 g másla
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru (může být méně)
  • 1/2 kypřícího prášku
  • trošku soli
  • krém:
  • 250 g 1 tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g bílého jogurtu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink

Poslala nám ho naše posluchačka paní Jaroslava Jandáčková, a tak se o něj opět s vámi podělím. 

Nejprve si uděláme drobenku z deseti deka másla, sto padesáti deka polohrubé mouky a přibližně deseti deka moučkového cukru. Přidáme polovinu kypřícího prášku a špetku soli a pěkně prsty vypracujeme drobenku, aby byla tak akorát.

Vezmeme menší plech nebo kulatou dortovou formu a vyložíme dno pečicím papírem. Polovinu drobenky vysypeme na dno a pustíme se do tvarohové náplně. Smícháme jeden celý tvaroh se zakysanou smetanou a bílým jogurtem. Na čtvrt kila tvarohu by to mělo být dvě stě gramů od každého. Osladíme cukrem podle své chuti a dosladit můžeme i sušeným ovocem, dýní, kliknou nebo rozinkami. Může být i džem na obarvení.

Nahoru pak nasypeme zbytek drobenky a pečeme na 180 °C asi 20-30 min. Autorka receptu dodává, že dortík se musí klepat a nesmí být tvrdý a vysušený. Má prý u kamarádek velký úspěch.

autor: dak

Související

  • Sušenky Anetky

    Dobrota přišla e-mailem na rozhlasovou adresu a udělala mi velkou radost. Recept Jaroslavy Jandáčkové docela určitě vyzkoušejte, pokud vám také tak jako mně chutná sladké.

  • Pařížský dort

    Pařížský dort, který je čokoládový ve všech svých třech vrstvách je přímo ideální na rodinné oslavy nebo jako zákusek ke kávě.