Český tvarohový dortík
Drobenku obvykle dáváme nahoru na koláč, nejčastěji ovocný. Nedávno mi v poště přistál tip na moučník tvarohový, kde se drobenka dává nahoru, ale i dospod.
- drobenka:
- 100 g másla
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru (může být méně)
- 1/2 kypřícího prášku
- trošku soli
- krém:
- 250 g 1 tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 200 g bílého jogurtu
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink
Poslala nám ho naše posluchačka paní Jaroslava Jandáčková, a tak se o něj opět s vámi podělím.
Nejprve si uděláme drobenku z deseti deka másla, sto padesáti deka polohrubé mouky a přibližně deseti deka moučkového cukru. Přidáme polovinu kypřícího prášku a špetku soli a pěkně prsty vypracujeme drobenku, aby byla tak akorát.
Vezmeme menší plech nebo kulatou dortovou formu a vyložíme dno pečicím papírem. Polovinu drobenky vysypeme na dno a pustíme se do tvarohové náplně. Smícháme jeden celý tvaroh se zakysanou smetanou a bílým jogurtem. Na čtvrt kila tvarohu by to mělo být dvě stě gramů od každého. Osladíme cukrem podle své chuti a dosladit můžeme i sušeným ovocem, dýní, kliknou nebo rozinkami. Může být i džem na obarvení.
Nahoru pak nasypeme zbytek drobenky a pečeme na 180 °C asi 20-30 min. Autorka receptu dodává, že dortík se musí klepat a nesmí být tvrdý a vysušený. Má prý u kamarádek velký úspěch.
Související
-
Sušenky Anetky
Dobrota přišla e-mailem na rozhlasovou adresu a udělala mi velkou radost. Recept Jaroslavy Jandáčkové docela určitě vyzkoušejte, pokud vám také tak jako mně chutná sladké.
-
Pařížský dort
Pařížský dort, který je čokoládový ve všech svých třech vrstvách je přímo ideální na rodinné oslavy nebo jako zákusek ke kávě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.