Koprovka z kozího mléka

Koprová omáčka je jedno z těch jídel, o které se vedou nekonečné mezigenerační a dlouhatánské spory – je to úžasné jídlo nebo naprosto nepoživatelné.

Ingredience
  • 500 ml kozího mléka
  • 3 lžíce mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 sklenička nasekaného čerstvého kopru

Já jsem zastáncem prvního tábora, výraznou chuť kopru jsem milovala už jako dítě a nikdy mě to neopustilo. Proto jsem se i naučila koprovku tak, aby chutnala u nás doma všem, a často ji vařím. Zatím jsem ale nezkusila vzít na ni kozí mléko. Lektorka mateřského centra Srdíčko a maminka velké rodiny Martina Sejkorová vaří koprovku z kozího mléka a dobře ví proč!

„Je zajímavé, že z toho kozího mléka je skvělá. Jedna chovatelka, od které jsme si brali naši kozu, tak říkala – kozí mléko, to je prostě naslano. A opravdu, když to ochutnáte zvlášť, tak opravdu to kravské je sladší než kozí,“ prozrazuje. A jak tedy Martina koprovou omáčku z kozího mléka vaří?

„Potřebujeme půl litru mléka. Když máme kozí mléko, tak je i plnotučné, dáme tam tři lžíce hladké mouky a hned zastudena to prošleháme metličkou, můžeme přidat trošku másla, dáme tam lžíci cukru a čtvrt čajové lžičky soli a přivedeme k varu. Ideálně za stálého míchání, aby se nic nepřichytilo na dno kastrůlku, a jakmile se mléko začne vařit, pořád prošleháváme metličkou, aby ta konzistence byla pěkná. Když zhoustne, můžeme zmírnit plamen, přidáme kopr. Když máme čerstvý, tak asi půl skleničky. Přidáme čajovou lžičku citrónové šťávy a ta koprovka by takto měla být hotová.“

Někdo si ji dá s bramborem a plátkem hovězího, my s knedlíkem a vajíčkem natvrdo. Tak dobrou chuť!

autor: dak

Související

  • Pečená brambora s tvarohem a koprem

    Když se na trhu na začátku léta objeví nové brambory, těšíme se hlavně to, až si ty malé uvaříme na loupačku ve slupce, a ty velké upečeme v troubě.

  • Salátový dresink s medem nebo koprem

    V létě se prý lépe hubne, v teple totiž máme méně hlad. A k dispozici je dostatek čerstvého ovoce a zeleniny a tak můžeme jíst saláty prakticky denně. 

  • Segedínský guláš s koprem

    Dnešní dobrota bude překvapivou kombinací segedínského guláše a kopru. Ano! Za předpokladu, že máte obojí rádi, nebojte se chutě spojit. Třebíčský muzikant, výtvarn...