Pečená brambora s tvarohem a koprem

Když se na trhu na začátku léta objeví nové brambory, těšíme se hlavně to, až si ty malé uvaříme na loupačku ve slupce, a ty velké upečeme v troubě.

Inspirovat se můžeme třeba za kanálem La Manche. V Anglii vám na ulici prodají takzvané jacket potato – velkou bramboru, kterou po rozkrojení plní nejrůznějšími náplněmi – strouhaným cheddarem, fazolemi v omáčce, kousky kuřecího, máslem s bylinkami a česnekem a podobně.

I naše Vysočinské brambory chutnají, když jsou správně propečené s křupavou slupkou a doplněné něčím, co nám chutná.

1 kg nových brambor

250 g plnotučného tvarohu

2 hrsti nasekaného kopru

sůl

olivový olej

Mě například zaujal recept na tvarohovou náplň s koprem. Nejdříve si ale musíme nechat čas na brambory – na pečení ve slupce jsou vhodné škrobnatější odrůdy.

Velké nové brambory, jednu až dvě na osobu podle velikosti, nejprve omyjeme a pak ze všech stran potřeme olivovým olejem. Pro zjednodušení se dají i hodit do mísy, kde je v olivovém oleji a v hrubé soli obalíme. V troubě rozpálené na 180 stupňů je pečeme nejméně 40 minut, ale záleží samozřejmě na velikosti a na tom, jak trouba peče.

Mezitím vezmeme čtvrt kila tvarohu, raději plnotučného, a rozmícháme do jemného dipu se solí a posekaným koprem. Kdo chce, může si tento lehký oběd doplnit ještě třeba grilovanou zeleninou nebo čerstvým zeleným salátem.

autor: dak

Související

  • Zapečené hovězí s brambory a sýrem

    Jeden pekáč, jen pár surovin a několik hodin zapnutá trouba. To nám úplně stačí k tomu, abychom si upekli vynikající oběd.

  • Brambory z pomalého hrnce

    Většinou chceme navařit dobře a chutně, často zdravě, ale hlavně rychle! Proto bude možná znít trochu zvláštně, když ta dnešní dobrota bude z takzvaného pomalého hrnce.

  • Placky z brambor a zelí

    Kysané zelí je to nejlepší, co si můžeme v zimě dát – tolik vitamínů snad jinde nenajdeme. Co když vám ale samotné příliš nechutná?