Jak vybrat těstoviny
Při nákupu těstovin se kouknu na složení, vidím, semolinová mouka, beru je, a dál nad nákupem nepřemýšlím. Ovšem odteď už to bude jiné.
Italka Michela Mazzochino Pajda, která u nás žije už přes dvě desítky let, mě naučila dívat se ještě na další dvě věci. „Takové, co jsou hodně žluté, ty nekupovat. Spíše ty těstoviny, které jsou světlejší, více do barvy mouky. A když jsou lesklé, tak také ne, měly by být matné. Čím více jsou žluté a lesklé, tím více jsou průmyslově zpracované,“ říká.
Světlejší těstoviny, jejichž barva by měla odpovídat světlé slámě, mají také mnohdy drsnější povrch a to je další jejich výhoda – na hrubším povrchu lépe drží každá omáčka. Lepší také je najít na obalu delší dobu vaření, rozhodně nad deset či dvanáct minut, kratší doba může znamenat, že se těstoviny dříve rozvaří a je z nich bláto.
Když vaříme, chceme, aby se nelepily. Potřebují také dostatek vody, takže zapomeňme na malé hrnce, deset deka těstovin chce litr vody! Italové tvrdí, že voda by měla vřít a být tak slaná, jako moře, solí tedy nešetříme.
A poslední tip – těstoviny ochutnáme, a když jsou uvařené na skus – al dente, vlijeme do hrnce sklenici studené vody. Tím se ukončí var a my můžeme těstoviny ihned scedit a podávat.
Související
-
Těstoviny s pečenou červenou řepou
Dnes si dáme těstoviny a doplníme je několika ingrediencemi výrazné chuti. Dohromady nám pak dají výživné a lehké jídlo plné barev. Hlavní přísadou bude červená řepa.
-
Čerstvé těstoviny linguine s hříbkovou omáčkou
Čerstvé těstoviny se neprodávají tak často, jako ty běžné, sušené, ale kdo je jednou ochutná, zjistí, že mají něco do sebe a občas si je bude chtít dopřát.
-
Těstoviny s panenkou a hříbky
Prý jsme ve zpracovávání hub v kuchyni jedineční na celém světě. S trochou hrdosti na tento náš národní um se pokaždé pouštím do úpravy vlastnoručně nasbíraných hříbků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka