Jak vybrat těstoviny

Při nákupu těstovin se kouknu na složení, vidím, semolinová mouka, beru je, a dál nad nákupem nepřemýšlím. Ovšem odteď už to bude jiné.

Italka Michela Mazzochino Pajda, která u nás žije už přes dvě desítky let, mě naučila dívat se ještě na další dvě věci. „Takové, co jsou hodně žluté, ty nekupovat. Spíše ty těstoviny, které jsou světlejší, více do barvy mouky. A když jsou lesklé, tak také ne, měly by být matné. Čím více jsou žluté a lesklé, tím více jsou průmyslově zpracované,“ říká.

Světlejší těstoviny, jejichž barva by měla odpovídat světlé slámě, mají také mnohdy drsnější povrch a to je další jejich výhoda – na hrubším povrchu lépe drží každá omáčka. Lepší také je najít na obalu delší dobu vaření, rozhodně nad deset či dvanáct minut, kratší doba může znamenat, že se těstoviny dříve rozvaří a je z nich bláto.

Když vaříme, chceme, aby se nelepily. Potřebují také dostatek vody, takže zapomeňme na malé hrnce, deset deka těstovin chce litr vody! Italové tvrdí, že voda by měla vřít a být tak slaná, jako moře, solí tedy nešetříme.

A poslední tip – těstoviny ochutnáme, a když jsou uvařené na skus – al dente, vlijeme do hrnce sklenici studené vody. Tím se ukončí var a my můžeme těstoviny ihned scedit a podávat.

autor: dak

Související