Čerstvé těstoviny linguine s hříbkovou omáčkou

Čerstvé těstoviny se neprodávají tak často, jako ty běžné, sušené, ale kdo je jednou ochutná, zjistí, že mají něco do sebe a občas si je bude chtít dopřát.

Ten pocit dobře znám, a tak jsem vyzkoušela do kulatých hnízd stočené linguine zelené barvy. Těstoviny ze semolinové mouky bývají občas obarvené práškem ze sušených rajčat na červeno, nebo na zeleno pomocí špenátu.

Ingredience
  • 1 balení čerstvých těstovin linguine
  • 1 brokolice
  • 1 cibule
  • hrst hříbků
  • olej
  • sýr
  • sůl
  • drcený kmín
  • 200 ml smetany na vaření

Těstoviny linguine mají délku špaget, ale jsou širší, jakoby rozjeté naplacato. Italové říkají, že na rozdíl od špaget, ke kterým se často dělají masové a rajčatové omáčky, se k linguine podává jen pesto nebo mořské plody. Ničemu ale nevadí vyzkoušet si je s tím, co právě máme doma. Pokud patříte ke šťastlivcům, kteří našli v lese pár čerstvých hub, nebo je mají zamražené, rozhodně doporučuji je využít.

Hříbková omáčka je k nim ideální. Rozpálíme si pánev a osmahneme na trošce oleje cibuli do sklovata. Pak přihodíme na kousky nebo plátky nakrájené houby, osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a necháme podusit. Uvaříme na růžičky rozebranou brokolici a přidáme k měkkým houbám. Zalijeme smetanou a vypneme sporák.

Mezitím si vedle v hrnci uvaříme čerstvé linguine, kterým stačí dokonce i kratší doba vaření než běžným těstovinám. Za čtyři minutky je hotovo, scedíme a podáváme s omáčkou. Můžeme posypat sýrem a doplnit salátem.

autor: dak

Související

  • Kuře s rajčaty a mascarpone

    I když jsou letní jídla nejlepší lehká a rychlá, stejně se někdy nevyhneme zapnutí trouby nebo sporáku.

  • Řecký sýr halloumi

    Tak se do Řecka nepodíváme ani letos, to už je jisté. Pokud jste ve stejné situaci, a také máte rádi středomořskou kuchyni, zkusme aspoň něco z řecké kuchyně.