Čerstvé těstoviny linguine s hříbkovou omáčkou
Čerstvé těstoviny se neprodávají tak často, jako ty běžné, sušené, ale kdo je jednou ochutná, zjistí, že mají něco do sebe a občas si je bude chtít dopřát.
Ten pocit dobře znám, a tak jsem vyzkoušela do kulatých hnízd stočené linguine zelené barvy. Těstoviny ze semolinové mouky bývají občas obarvené práškem ze sušených rajčat na červeno, nebo na zeleno pomocí špenátu.
- 1 balení čerstvých těstovin linguine
- 1 brokolice
- 1 cibule
- hrst hříbků
- olej
- sýr
- sůl
- drcený kmín
- 200 ml smetany na vaření
Těstoviny linguine mají délku špaget, ale jsou širší, jakoby rozjeté naplacato. Italové říkají, že na rozdíl od špaget, ke kterým se často dělají masové a rajčatové omáčky, se k linguine podává jen pesto nebo mořské plody. Ničemu ale nevadí vyzkoušet si je s tím, co právě máme doma. Pokud patříte ke šťastlivcům, kteří našli v lese pár čerstvých hub, nebo je mají zamražené, rozhodně doporučuji je využít.
Hříbková omáčka je k nim ideální. Rozpálíme si pánev a osmahneme na trošce oleje cibuli do sklovata. Pak přihodíme na kousky nebo plátky nakrájené houby, osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a necháme podusit. Uvaříme na růžičky rozebranou brokolici a přidáme k měkkým houbám. Zalijeme smetanou a vypneme sporák.
Mezitím si vedle v hrnci uvaříme čerstvé linguine, kterým stačí dokonce i kratší doba vaření než běžným těstovinám. Za čtyři minutky je hotovo, scedíme a podáváme s omáčkou. Můžeme posypat sýrem a doplnit salátem.
Související
-
Kuře s rajčaty a mascarpone
I když jsou letní jídla nejlepší lehká a rychlá, stejně se někdy nevyhneme zapnutí trouby nebo sporáku.
-
Řecký sýr halloumi
Tak se do Řecka nepodíváme ani letos, to už je jisté. Pokud jste ve stejné situaci, a také máte rádi středomořskou kuchyni, zkusme aspoň něco z řecké kuchyně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.