Těstoviny s panenkou a hříbky
Prý jsme ve zpracovávání hub v kuchyni jedineční na celém světě. S trochou hrdosti na tento náš národní um se pokaždé pouštím do úpravy vlastnoručně nasbíraných hříbků.
Tentokrát jsem se pustila do smetanové omáčky s hříbky a kouskem vepřové panenky v kombinaci s těstovinami.
300 g těstovin typu tagliatelle
100 g vepřové panenky
2 menší cibule nebo šalotky
4 – 6 středních praváků nebo jiných hřibů
150 ml smetany na vaření
sůl, pepř
Protože ty jsou povařené a hotové velmi rychle, je dobré začít omáčkou. Potřebujeme na ni bílou cibuli nebo šalotku, hříbky, smetanu, olej na orestování, sůl a pepř nakrájenou nadrobno, kterou opečeme na oleji.
Až zesklovatí, přidáme k ní očištěné hříbky, které jsme předtím nakrájeli na tenké plátky. Já jsem použila čtyři středně velké praváky, ale chutné jsou i jiné druhy hřibů. Osolíme, opepříme a lehce dusíme asi deset minut.
Mezitím vezmeme 100 g vepřové panenky a nakrájíme na medailonky. Osolíme, opepříme a vhodíme k hříbkům a cibulce. Panenku, která je hotová za několik minut, vyjmeme, nakrájíme na menší kousky a odložíme, aby si odpočinula. Hříbky dál dusíme doměkka a nakonec přilijeme kelímek smetany na vaření. Prohřejeme a odstavíme.
Uvaříme těstoviny – široké nudle tagliatelle nebo špagety, slijeme a pak důkladně promícháme s omáčkou i kousky panenky. Posypeme nastrouhaným parmazánem a podáváme. Je to poměrně rychle hotové jídlo a hodí se k obědu i k večeři.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.