Jáhlová žemlovka
Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.
A protože je žemlovka z jáhel dělaná podobně jako jahelník, nakonec měla tahle zdravější varianta úspěch.
- 1 hrnek jáhel
- 6 jablek
- 1 tvaroh (mohou být i dva)
- skořice
- cukr dle chuti
- 3 lžíce másla ghí
Recept mi poradila Katka Petrlíková, která ráda vaří ze zdravých a čerstvých surovin. A jak dělá jáhlovou žemlovku?
„Odměřím hrnek jáhel, nasypu je do síta, spařím je vřelou vodou, protože jinak by byly hořké. Jáhly musí také být čerstvé, protože ta hořkost se pak neztratí ani spařením vodou. Nasypu je do skleněného pekáče. Nastrouhám šest okrájených jablek, smíchám je s tvarohem, nebo dvěma tvarohy. Další vrstva v pekáči jsou ta jablka s tvarohem. Nahoru by měla přijít půlka hrnku cukru, ale já dávám méně, stačí to. Posypu skořicí a nahoru dám asi tři lžíce ghí,“ prozrazuje Katka.
Ghí je přepuštěné máslo, ale když použijete obyčejné máslo, bude jáhlová žemlovka také dobrá.
V podstatě máme hotovo a můžeme péct. „Dám to zapéct na 180 stupňů a případně podlévám vodou. Je to opravdu výborné, že i masožrouti to mají moc rádi,“ směje se Katka. Pečeme, dokud nejsou jáhly měkké, něco přes půl hodinky, to záleží také na vaší troubě.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.