Sekaná s dýní

Čím déle dýně ochutnávám, tím víc mi chutnají a každý další recept zkouším s radostí. Přidat dýni do sekané se ukázalo jako výborný nápad.

Potřebujeme k ní mleté hovězí maso, půl kila nebo i víc podle toho, kolik vás bude jíst. K tomu dýňové pyré, a tím je dobré začít.

Ingredience
  • 500 g mletého hovězího
  • 300 g dýňového pyré
  • 1 vejce
  • 1 šalotka nebo kousek pórku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl, pepř

Vezmeme-li dýni Hokkaidó, stačí ji nakrájet, zbavit semínek a upéct, jiné dýně se musejí navíc oloupat. Nakrájená dýně se peče v troubě na pečícím papíře asi půl hodiny, po vychladnutí se pak rozmixuje, není to nic složitého.

A teď zpátky k sekané – kromě masa a asi třiceti deka dýňového pyré si připravíme vajíčko, česnek, majoránku, sůl a pepř.

V míse smícháme maso s dýní a přidáme tři stroužky prolisovaného česneku, cibuli šalotku nakrájenou na jemné kostičky a všechno koření. Pořádně prohněteme, aby se všechno dobře spojilo. Než se trouba rozehřeje na 180 °C, vložíme hmotu na sekanou buď na plech, nebo do vymazané formy. Osvědčil se i skleněný oválný pekáč.

Pečeme nepřiklopené asi tři čtvrtě hodiny a hlídáme křupavou kůrku. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

autor: dak

Související

  • Masové koule s kapustou

    Růžičková kapusta patří mezi mou nejmilejší zeleninu, a když mi nedávno padl zrak na recept na masové koule s kapustou, ani jsem ho nečetla a udělala si ho po svém.

  • Penne s rajčatovou omáčkou a olivami

    Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.