Sekaná s dýní
Čím déle dýně ochutnávám, tím víc mi chutnají a každý další recept zkouším s radostí. Přidat dýni do sekané se ukázalo jako výborný nápad.
Potřebujeme k ní mleté hovězí maso, půl kila nebo i víc podle toho, kolik vás bude jíst. K tomu dýňové pyré, a tím je dobré začít.
- 500 g mletého hovězího
- 300 g dýňového pyré
- 1 vejce
- 1 šalotka nebo kousek pórku
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžička tymiánu
- sůl, pepř
Vezmeme-li dýni Hokkaidó, stačí ji nakrájet, zbavit semínek a upéct, jiné dýně se musejí navíc oloupat. Nakrájená dýně se peče v troubě na pečícím papíře asi půl hodiny, po vychladnutí se pak rozmixuje, není to nic složitého.
A teď zpátky k sekané – kromě masa a asi třiceti deka dýňového pyré si připravíme vajíčko, česnek, majoránku, sůl a pepř.
V míse smícháme maso s dýní a přidáme tři stroužky prolisovaného česneku, cibuli šalotku nakrájenou na jemné kostičky a všechno koření. Pořádně prohněteme, aby se všechno dobře spojilo. Než se trouba rozehřeje na 180 °C, vložíme hmotu na sekanou buď na plech, nebo do vymazané formy. Osvědčil se i skleněný oválný pekáč.
Pečeme nepřiklopené asi tři čtvrtě hodiny a hlídáme křupavou kůrku. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.