Piškotové řezy s jahodami
Krabičky a sáčky s mraženým ovocem ještě z léta mi nepřijdou moc často na oči, protože jsou schované v mrazáku, a ten je kvůli nim stále plný. Pokaždé proto přivítám tip na dobrotu, kam se dává spousta úžasného letního ovoce – takové piškotové řezy s tvarohovou náplní a ovocem v želatině nahoře, jsou ideálním dezertem po celý rok a půl kila ovoce, nebo i víc, v nich krásně zmizí.
Budeme potřebovat cca 500g mražených jahod a dva sáčky červené dortové želatiny.
- Na korpus:
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
Začneme piškotovým těstem. Ze čtyř vajec a dvaceti dek moučkového cukru vyšleháme pěnu, do které postupně přiléváme deci oleje a deci mléka a přisypáváme třicet deka polohrubé mouky smíchané s půlkou prášku do pečiva. Vylijeme na větší plech a pečeme dvacet minut při 180 stupních. Pak necháme vychladnout a překrojíme napůl.
- Na krém:
- 500 g tučného tvarohu
- 200 ml vaječného likéru
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 2 kelímky 40% smetany ke šlehání
Mezi dvě vrstvy korpusu přijde krém z dvou kostek tučného tvarohu, tří lžic cukru, dvou deci vaječného likéru – to všechno vymícháme do hladka a na závěr přidáme dotuha vyšlehanou smetanu ke šlehání, nejlépe se 40 procenty tuku. Natřeme na polovinu korpusu, přiklopíme druhou polovinou a poklademe odkapanými jahodami.
V hrnečku si připravíme červenou dortovou želatinu, kterou ovoce přelijeme a celý dezert necháme v chladu ztuhnout. Spojení piškotu, tvarohu se šlehačkou a ovoce prostě nemůže zklamat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.