Piškotové řezy s jahodami
Krabičky a sáčky s mraženým ovocem ještě z léta mi nepřijdou moc často na oči, protože jsou schované v mrazáku, a ten je kvůli nim stále plný. Pokaždé proto přivítám tip na dobrotu, kam se dává spousta úžasného letního ovoce – takové piškotové řezy s tvarohovou náplní a ovocem v želatině nahoře, jsou ideálním dezertem po celý rok a půl kila ovoce, nebo i víc, v nich krásně zmizí.
Budeme potřebovat cca 500g mražených jahod a dva sáčky červené dortové želatiny.
- Na korpus:
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
Začneme piškotovým těstem. Ze čtyř vajec a dvaceti dek moučkového cukru vyšleháme pěnu, do které postupně přiléváme deci oleje a deci mléka a přisypáváme třicet deka polohrubé mouky smíchané s půlkou prášku do pečiva. Vylijeme na větší plech a pečeme dvacet minut při 180 stupních. Pak necháme vychladnout a překrojíme napůl.
- Na krém:
- 500 g tučného tvarohu
- 200 ml vaječného likéru
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 2 kelímky 40% smetany ke šlehání
Mezi dvě vrstvy korpusu přijde krém z dvou kostek tučného tvarohu, tří lžic cukru, dvou deci vaječného likéru – to všechno vymícháme do hladka a na závěr přidáme dotuha vyšlehanou smetanu ke šlehání, nejlépe se 40 procenty tuku. Natřeme na polovinu korpusu, přiklopíme druhou polovinou a poklademe odkapanými jahodami.
V hrnečku si připravíme červenou dortovou želatinu, kterou ovoce přelijeme a celý dezert necháme v chladu ztuhnout. Spojení piškotu, tvarohu se šlehačkou a ovoce prostě nemůže zklamat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.