Krátce kvašená zelenina

Největší audioportál na českém internetu

Udělejte si vlastní pickles | Foto: Jana Volková

Krátce kvašená zelenina

V zimě si můžeme doma připravit ideální zdroj z více druhů zeleniny. Na rozdíl od kysaného zelí, které patří společně s okurkami kvašáky ke dlouho kvašené zelenině, a trvá několik týdnů, než je hotové k jídlu, je tu i krátce kvašená zelenina. 

Ingredience
  • 1 kg zeleniny nakrájené na kousky
  • 20 g soli

Je hotová za pár dní a říká se jí slovem z angličtiny – pickles. Pickles se dají připravit nejen ze zelí, mrkve, ale i z cibule, cukety, květáku, brokolice, kedlubny, kapusty, červené řepy, ředkví nebo ředkviček a také je mezi sebou všelijak kombinovat, co dá vzniknout nekonečnému množství zdravé a chutné dobroty.

A jak na to?

Zeleninu vždy nejdříve omyjeme, slupky oloupeme a nakrájíme na menší kousky – kolečka, kostky, zelí na proužky a podobně. Pak ji promícháme se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny.

Pak necháme asi hodinu odležet, zelenina pustí šťávu, takže ji občas promícháme a promačkáme. Potom ji naplníme do větší sklenice, kde bude kvasit, a pevně upěchujeme.

Zatížíme, ale tak aby okolo mohly unikat bublinky.

Necháme kvasit při běžné teplotě 3–5 dní, maximálně týden. Můžete lžičkou ochutnávat, a hned jak vám zelenina zachutná, je hotovo!

V ledničce pak zelenina v zavřené sklenici vydrží i několik týdnů.

autor: dak