Krátce kvašená zelenina
V zimě si můžeme doma připravit ideální zdroj z více druhů zeleniny. Na rozdíl od kysaného zelí, které patří společně s okurkami kvašáky ke dlouho kvašené zelenině, a trvá několik týdnů, než je hotové k jídlu, je tu i krátce kvašená zelenina.
- 1 kg zeleniny nakrájené na kousky
- 20 g soli
Je hotová za pár dní a říká se jí slovem z angličtiny – pickles. Pickles se dají připravit nejen ze zelí, mrkve, ale i z cibule, cukety, květáku, brokolice, kedlubny, kapusty, červené řepy, ředkví nebo ředkviček a také je mezi sebou všelijak kombinovat, co dá vzniknout nekonečnému množství zdravé a chutné dobroty.
A jak na to?
Zeleninu vždy nejdříve omyjeme, slupky oloupeme a nakrájíme na menší kousky – kolečka, kostky, zelí na proužky a podobně. Pak ji promícháme se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny.
Pak necháme asi hodinu odležet, zelenina pustí šťávu, takže ji občas promícháme a promačkáme. Potom ji naplníme do větší sklenice, kde bude kvasit, a pevně upěchujeme.
Zatížíme, ale tak aby okolo mohly unikat bublinky.
Necháme kvasit při běžné teplotě 3–5 dní, maximálně týden. Můžete lžičkou ochutnávat, a hned jak vám zelenina zachutná, je hotovo!
V ledničce pak zelenina v zavřené sklenici vydrží i několik týdnů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.