Hruškový koláč s pudinkem a skořicí
Když u vás někdo zničehonic zazvoní s tím, že dovezl jen tak tašku hrušek, je to paráda, ale zároveň je potřeba vymyslet, co s nimi!
Kamarádka, šikovná pekařka mi poradila recept na koláč, který vypadá velice efektně a hrušky kombinuje s pudinkem. Takže si nejprve nachystáme těsto, protože to musí chvíli odpočívat v ledničce.
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 125 g změklého másla
- 125 g cukru
- kůra a šťáva z půlky citronu
- Krém:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 1 vanilkový pudink
- 300 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- Na ozdobu:
- 3–5 hrušek podle velikosti
V míse smícháme čtvrt kila hladké mouky se 125 gramy cukru a stejným množstvím změklého másla. Přidáme jedno vajíčko, a kůru i šťávu z půlky citrónu. Teď to bude chtít sílu – hněteme těsto, dokud nevznikne tuhá hmota, a tu necháme vychladit. Mezitím uvaříme vanilkový pudink, ale na rozdíl od běžného receptu, na který potřebujeme půl litru mléka, vezmeme jen tři deci a cukr prozatím vynecháme. Do uvařeného pudinku přimícháme celý plnotučný tvaroh a tři lžíce cukru.
Teď zapneme troubu a rozehřejeme na 170 stupňů. Těsto vymačkáme do kulaté formy a na ně vylijeme pudinkový krém. Konečně přijdou na řadu hrušky, které zbavíme jádřinců a konců a nakrájíme na tenké plátky. Pěkně naskládáme nahoru, posypeme skořicí a koláč upečeme. Půjde rychle na odbyt, tak pokud máte hrušky do zásoby, budete určitě brzy péct další.
Související
-
Francouzský toast
Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.
-
Medová zelenina
Už jsem ochutnala zeleninové chipsy i zeleninové hranolky, a taky pečenou zeleninu, ale zkombinovat podobné jídlo s medem, to mě tedy nenapadlo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.