Sýrové pohoštění
Zbytky sýrů, pokud jich máte alespoň deset deka od každého, se dají skvěle zpracovat do drobného sýrového pohoštění, které je upečené rychle a snadno.
Ideální je, aby se sýry chuťově doplňovaly, a každý byl jiný.
Takto to radí autorka této dobroty Zuzana Dobrovolná: „Sto gramů špaldové mouky, sto gramů balkánského sýra, sto gramů sýra typu gran padano, ale já jsem dala goudu, a sto gramů másla a špetku soli. Je to všechno sto, sto, sto, sto, ale já jsem to dělala z trojnásobné dávky,“ směje se.
- 100 g špaldové mouky
- 100 g másla
- 100 g balkánského sýra
- 100 g parmezánu/goudy
- špetka soli
- vejce na potření
- nastrouhaný sýr (paprika, kmín, sezam) na posypání
„Těsto se nechá odpočinout, potom se vyválí a tvary se potřou vajíčkem a posypou sýrem. Upeče se to na 190 stupňů, to je všechno.“
Když si to shrneme, je to opravdu snadné – jen nás možná bude bolet trochu ruka ze strouhání – předem si nastrouháme sýr parmezánového typu nebo goudu, rozdrolíme balkánský sýr a také sýr na posypání, když je všechno hotovo.
V míse smícháme po deseti dekách od každého – mouku, máslo, dva druhy sýra, špetka soli a vyrobí se těsto, které se nechá odpočinout.
Po rozválení se může nakrájet rádýlkem nebo vykrájet, tvary přenést na plech, potřít vajíčkem.
Posypat se může sýrem, ale také paprikou, kmínem, sezamem nebo mákem – všechno je dobré.
A každý, komu nabídnete, se bude olizovat jako já.
Dobrou chuť
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.