Pomazánky z tvarohu
Samotný tvaroh se zdá jako nevýrazná nezajímavá hmota, která je sice zdravá, ale to je tak všechno.
Ovšem pozor, s několika triky a důležitými přísadami z něj dokáže vykouzlit neuvěřitelně chutný pokrm opravdu každý.
- tvarohová s lososem
- 150 g tvarohu
- 150 g sýru cottage
- 100 g uzeného lososa
- citrónvá šťáva podle chuti
- sůl, pepř
- tvarohová s rajčaty a cibulkou
- 250 g tučného tvarohu
- 50 g másla
- 100 g sušených rajčat
- jarní cibulky
- sůl, pepř
- oregano
- bazalka
S tvarohem se dobře kombinuje chuť ryb – já si například smíchám malé balení tuňáka s polovinou tvarohu, dosolím a dál není co řešit. S čerstvým chlebem je to lahůdka. Když ovšem vyměníme tuňáka za deset deka uzeného lososa, tvaroh smícháme se sýrem Cottage půl na půl, ochutíme solí, pepřem, lžičkou citrónové šťávy, protože ta se k rybě vždycky hodí a pořádně zamícháme, můžeme podávat skvostnou pomazánku. Sluší jí tmavý chleba a zelená bylinka na posypání.
Další možností je zamířit s chutěmi na jih. Vezmeme si kostku tučného tvarohu, pět deka měkkého másla, jarní cibulku nebo dvě a deset deka sušených rajčat naložených v oleji. Rajčata i cibulku nakrájíme na velmi malé kousky a pár jich necháme na ozdobu. Zbytek promícháme s tvarohem a máslem a okořeníme. Kromě soli, přidáme i sušené oregano, bazalku a špetku pepře. Pomazánku podáváme na chlebu nebo bagetce zdobené odloženým zbytkem cibulky a rajčat a můžeme pokapat olivovým olejem.
Související
-
Hruškový koláč s pudinkem a skořicí
Když u vás někdo zničehonic zazvoní s tím, že dovezl jen tak tašku hrušek, je to paráda, ale zároveň je potřeba vymyslet, co s nimi!
-
Kapustový závin
Hurá, zase máme bezmasé jídlo, zaradovaly se moje děti, které sice maso milují, ale vědí, že každé jídlo bez masa velmi ulehčí životnímu prostředí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.