Bílkové lupínky s ořechy

Většina milovníků sladkého pečení dobře ví, co dělat s přebytečnými bílky, které v ledničce zůstaly po dobrotách, kde převažují žloutky.

Jednou z možností je upéct bílky s cukrem, moukou a ořechy ve formě na biskupský chlebíček a poté nakrájet na tenké plátky. Sladká lahůdka poslouží ke křupání, ať už je svátek, nebo obyčejný pátek.

Ingredience
  • 4 bílky
  • 100 g krupicového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 180-200 g vlašských ořechů

Budeme potřebovat 4 bílky, deset deka cukru, dvanáct a půl deka hladké mouky a asi dvacet deka vlašských ořechů – ty totiž pak na řezu vypadají nejefektněji.

Nejprve si vyhřejeme troubu na 180 stupňů a pustíme se do bílků. Vyšleháme je s cukrem do sněhu, který pevně drží – nejprve samotné bílky a cukr přidáváme postupně. Až potom přidáme mouku společně s vlašskými ořechy, které necháme na poloviny nebo na co největší kousky.

Těsto opatrně přendáme do formy a pečeme půl hodiny až 40 minut, nemělo by příliš zhnědnout. Když je hotový, necháme vychladnout, potom vyklopíme a necháme několik hodin odležet. Pak nakrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech a znovu zapneme trouchu, tentokrát na 170 stupňů a asi deset minut sušíme.

Je hotovo, znovu necháme vychladit a podáváme ke kávě nebo k horké čokoládě.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.