Hráškové risotto

Naše rizoto je úplně jiné, než italské risotto, ale to už jste pravděpodobně zjistili. To italské se vaří z kulatozrnné rýže a potřebujeme k němu i bílé víno, vývar a slušnou hromádku nastrouhaného parmazánu.

Další ingredience se dají obměňovat, proto můžeme pokaždé uvařit jinak chutné jídlo. Moje poslední ochutnávka risotta měla jasně zelenou barvu, protože bylo ochucené hráškovým pyré.

Ingredience
  • 250 g kulatozrnné rýže typu arborio
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 l vývaru
  • 50 g másla
  • 300 g mraženého hrášku
  • 100 g sýru parmazánového typu
  • Lístky máty
  • Nasekané ořechy (lískové, vlašské…)

A jak na ně? Jednoduše. Hlubší větší pánev rozehřejeme a vsypeme do ní čtvrt kila rýže typu arborio a osmahneme na lžičce olivového oleje. Pak vlijeme dvě deci dobrého bílého vína, necháme odpařit a stále mícháme. Litr vývaru – může být zeleninový, ale třeba i kuřecí – zahřejeme, připravíme si naběračku a postupně přiléváme do pánve. Zamícháme, necháme trochu vyvařit a opakujeme, dokud rýže nezměkne. Vývar přidáváme vždy horký, takže si ho v vedle v hrnci necháme ohřívat na mírném plameni.

Potřebovat budeme ještě jeden hrnec, a to na hráškové pyré – 300 g mraženého hrášku hodíme do vody a povaříme asi pět minut. Slijeme vodu, aby z ní zbyla troška, přidáme lžičku másla a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Přidáme k hotové rýži a promícháme se zbylým máslem a deseti deky parmazánu. Na talíři ozdobíme lístky máty a nasekanými oříšky.

autor: dak

Související

  • Zapečené rizoto s kuřecím masem

    Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.

  • Rizoto s fazolkami adzuki

    Jídlo bez masa si klidně můžete jednou nebo dvakrát za týden dát, co říkáte? Moc dobrým tipem je bezmasé rizoto s fazolkami adzuki, Tři hrnce, jedna pánev, spousta ...

  • Dýňové rizoto

    Dýně hokaidó má samé výhody. Vařit i péct se může i se slupkou, hodí na slaná i sladká jídla a také vám dlouho vydrží uskladněná. Má ráda chlad, ale ne vlhko, takže...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.