Hráškové risotto
Naše rizoto je úplně jiné, než italské risotto, ale to už jste pravděpodobně zjistili. To italské se vaří z kulatozrnné rýže a potřebujeme k němu i bílé víno, vývar a slušnou hromádku nastrouhaného parmazánu.
Další ingredience se dají obměňovat, proto můžeme pokaždé uvařit jinak chutné jídlo. Moje poslední ochutnávka risotta měla jasně zelenou barvu, protože bylo ochucené hráškovým pyré.
- 250 g kulatozrnné rýže typu arborio
- 2 dcl bílého vína
- 1 l vývaru
- 50 g másla
- 300 g mraženého hrášku
- 100 g sýru parmazánového typu
- Lístky máty
- Nasekané ořechy (lískové, vlašské…)
A jak na ně? Jednoduše. Hlubší větší pánev rozehřejeme a vsypeme do ní čtvrt kila rýže typu arborio a osmahneme na lžičce olivového oleje. Pak vlijeme dvě deci dobrého bílého vína, necháme odpařit a stále mícháme. Litr vývaru – může být zeleninový, ale třeba i kuřecí – zahřejeme, připravíme si naběračku a postupně přiléváme do pánve. Zamícháme, necháme trochu vyvařit a opakujeme, dokud rýže nezměkne. Vývar přidáváme vždy horký, takže si ho v vedle v hrnci necháme ohřívat na mírném plameni.
Potřebovat budeme ještě jeden hrnec, a to na hráškové pyré – 300 g mraženého hrášku hodíme do vody a povaříme asi pět minut. Slijeme vodu, aby z ní zbyla troška, přidáme lžičku másla a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Přidáme k hotové rýži a promícháme se zbylým máslem a deseti deky parmazánu. Na talíři ozdobíme lístky máty a nasekanými oříšky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.