Hráškové risotto
Naše rizoto je úplně jiné, než italské risotto, ale to už jste pravděpodobně zjistili. To italské se vaří z kulatozrnné rýže a potřebujeme k němu i bílé víno, vývar a slušnou hromádku nastrouhaného parmazánu.
Další ingredience se dají obměňovat, proto můžeme pokaždé uvařit jinak chutné jídlo. Moje poslední ochutnávka risotta měla jasně zelenou barvu, protože bylo ochucené hráškovým pyré.
- 250 g kulatozrnné rýže typu arborio
- 2 dcl bílého vína
- 1 l vývaru
- 50 g másla
- 300 g mraženého hrášku
- 100 g sýru parmazánového typu
- Lístky máty
- Nasekané ořechy (lískové, vlašské…)
A jak na ně? Jednoduše. Hlubší větší pánev rozehřejeme a vsypeme do ní čtvrt kila rýže typu arborio a osmahneme na lžičce olivového oleje. Pak vlijeme dvě deci dobrého bílého vína, necháme odpařit a stále mícháme. Litr vývaru – může být zeleninový, ale třeba i kuřecí – zahřejeme, připravíme si naběračku a postupně přiléváme do pánve. Zamícháme, necháme trochu vyvařit a opakujeme, dokud rýže nezměkne. Vývar přidáváme vždy horký, takže si ho v vedle v hrnci necháme ohřívat na mírném plameni.
Potřebovat budeme ještě jeden hrnec, a to na hráškové pyré – 300 g mraženého hrášku hodíme do vody a povaříme asi pět minut. Slijeme vodu, aby z ní zbyla troška, přidáme lžičku másla a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Přidáme k hotové rýži a promícháme se zbylým máslem a deseti deky parmazánu. Na talíři ozdobíme lístky máty a nasekanými oříšky.
Související
-
Zapečené rizoto s kuřecím masem
Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.
-
Rizoto s fazolkami adzuki
Jídlo bez masa si klidně můžete jednou nebo dvakrát za týden dát, co říkáte? Moc dobrým tipem je bezmasé rizoto s fazolkami adzuki, Tři hrnce, jedna pánev, spousta ...
-
Dýňové rizoto
Dýně hokaidó má samé výhody. Vařit i péct se může i se slupkou, hodí na slaná i sladká jídla a také vám dlouho vydrží uskladněná. Má ráda chlad, ale ne vlhko, takže...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka