Rizoto s fazolkami adzuki

Jídlo bez masa si klidně můžete jednou nebo dvakrát za týden dát, co říkáte? Moc dobrým tipem je bezmasé rizoto s fazolkami adzuki, Tři hrnce, jedna pánev, spousta zeleniny a máme skvělé jídlo. Jak ho uvařila, na to jsem se zeptala majitelky vegetariánské restaurace Zahrada v Pelhřimově Evy Razimové – a začaly jsme u méně známých fazolek adzuki.

„Jsou to malý druh fazolek a mají tu vlastnost, že jsou léčivé pro naše ledviny. U všech luštěnin je dobré je předem namočit, ale všechny ostatní luštěniny potom slíváme. Fazolky adzuki se neslívají, aby se tam všechny ty léčivé látky udržely. Ony mají minimální množství nadýmavých látek, proto se nemusí slívat,“ vysvětluje kuchařka.

Potřebujeme:

½ hrnku fazolek adzuki – namočených
1 hrnek rýže natural
1 cibule
1 velká mrkev
1 stroužek česneku
100g zelených fazolek
olej, sůl

Podobně jako se namáčí fazolky, namočíme i rýži – větší obsah vlákniny má rýže natural, zkusme ji také někdy. „Pro lepší stravitelnost rýži natural předem namočíme. Na jeden díl rýže dva díly vody. V té samé vodě ji vaříme a trošku ji osolíme,“ doporučuje Eva Razimová.

Dva hrnce máme obsazené, tak teď už jen slibovanou pánvičku na to nejlepší. „Na trošku oleje dáme cibulku, zasolíme, na to dáme nakrájenou mrkev. Až je skoro měkká ta mrkev, úplně nakonec přidáme zelené fazolky, které potřebují minimální tepelnou úpravu a trošku česneku.“

Rizoto trochu jinak, zdravěji, se spoustou zeleniny stojí za vyzkoušení.

autor: dak