Dýňové čatní
Chutney, které můžeme psát také jako čatní, je pikantní zavařená omáčka z nejrůznějších surovin – ovoce i zeleniny. Stačí nám pár malých skleniček, abychom si mohli dochutit nejrůznější pokrmy, a to během celého roku.
V tomto období je ideální čas na zpracování dýní. Máme-li jich pár doma, vezmeme nějakou větší dýni Hokkaidó a můžeme se pustit do zpracování na dýňové čatní.
- 1 větší dýně hokkaidó
- 1 cibule
- 2-3 cm čerstvého zázvoru
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml vinného octa
- 1 lžička kurkumy
- 1/4 lžičky muškátovéhjo květu
- 2 celé skořice
- 1 lžička hořčičného semínka
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- sůl, pepř
Dýni Hokkaidó nemusíme loupat, ale zbyvit ji semínek a nakrájet na menší kousky, to je potřeba.
Protože čatní má být pálivější, uřízneme i kus čerstvého zázvoru a červenou cibuli, a také obojí nakrájíme najemno.
Do velkého hrnce dáme 3 lžíce slunečnicového oleje a vše společně restujeme asi čtvrt hodinky. Pak zasypeme deseti deky třtinového cukru a osolíme. Promícháme, podlijeme deci vinného oleje, který dodá potřebnou kyselost, a necháme odpařit.
Teď je řada na koření – žluté dýni sluší žluté koření, takže zasypeme lžičkou kurkumy, špetkou mletého muškátového květu, přidáme dvě celé skořice, malou lžičku hořčičného semínka a trochu pepře.
Všechno promícháme, přiklopíme a dusíme asi tři čtvrtě hodiny.
Mezitím si nachystáme skleničky, které předem sterilizujeme i s víčky, aby se nám čatní nezkazilo.
Po změknutí všech surovin vylovíme skořice a přendáme do skleniček, otočíme dnem vzhůru až do vychladnutí.
Podávat můžeme k masům, sýrům, sýrovým talířům nebo paštikám.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.