Dýňové čatní

Chutney, které můžeme psát také jako čatní, je pikantní zavařená omáčka z nejrůznějších surovin – ovoce i zeleniny. Stačí nám pár malých skleniček, abychom si mohli dochutit nejrůznější pokrmy, a to během celého roku. 

V tomto období je ideální čas na zpracování dýní. Máme-li jich pár doma, vezmeme nějakou větší dýni Hokkaidó a můžeme se pustit do zpracování na dýňové čatní.

Ingredience
  • 1 větší dýně hokkaidó
  • 1 cibule
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml vinného octa
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/4 lžičky muškátovéhjo květu
  • 2 celé skořice
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl, pepř

Dýni Hokkaidó nemusíme loupat, ale zbyvit ji semínek a nakrájet na menší kousky, to je potřeba.

Protože čatní má být pálivější, uřízneme i kus čerstvého zázvoru a červenou cibuli, a také obojí nakrájíme najemno.

Do velkého hrnce dáme 3 lžíce slunečnicového oleje a vše společně restujeme asi čtvrt hodinky. Pak zasypeme deseti deky třtinového cukru a osolíme. Promícháme, podlijeme deci vinného oleje, který dodá potřebnou kyselost, a necháme odpařit.

Teď je řada na koření – žluté dýni sluší žluté koření, takže zasypeme lžičkou kurkumy, špetkou mletého muškátového květu, přidáme dvě celé skořice, malou lžičku hořčičného semínka a trochu pepře.

Všechno promícháme, přiklopíme a dusíme asi tři čtvrtě hodiny.

Mezitím si nachystáme skleničky, které předem sterilizujeme i s víčky, aby se nám čatní nezkazilo.

Po změknutí všech surovin vylovíme skořice a přendáme do skleniček, otočíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Podávat můžeme k masům, sýrům, sýrovým talířům nebo paštikám.

autor: dak