Dýňové rizoto

Dýně hokaidó má samé výhody. Vařit i péct se může i se slupkou, hodí na slaná i sladká jídla a také vám dlouho vydrží uskladněná. Má ráda chlad, ale ne vlhko, takže pozor na sklepy, tam, kde je vlhko naopak dlouho nevydrží. V ledničce dýni mít můžete, ale čas od času ji raději zkontrolujte, jestli se do ní nepustila plíseň.

Tak, dýni máme i v této roční době k dispozici a můžeme se pustit do vaření rizota podle receptu Jaroslava Veselého z jihlavského Smile baru.

1 kg dýně hokaidó (může být i obyčejná)
1 cibule
1-2 lžíce olivového oleje
250 g kulatozrnné rýže (například arborio)
cca 1 l vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
větší hrst dýňových semínek

„Začneme tím, že si nakrájíme cibuli, orestujeme na olivovém oleji, k tomu přidáme dýni nakrájenou a společně to chvíli restujeme. Přidáme rýži a opět chvíli restujeme,“ popisuje kuchař. Rýži zalijeme vývarem a tím rizoto budeme postupně zalévat. Rizoto povaříme, dokud není rýže měkká.

Na tohle skvělé jídlo nepotřebujeme mnoho ingrediencí, ale aby chutnalo ještě o kousíček lépe, doplníme dýňovou chuť ještě něčím – dýňovými semínky. Posypeme jimi každou porci na talíři, ale Jaroslav Veselý doporučuje je předtím nasucho opražit

„Je dobré ta semínka orestovat, oni začnou praskat trochu jako popkorn, podle toho poznáte, že jsou hotová. Tím teplem trochu nabobtnají a jsou chuťově lepší.“

I bez masa je dýňové rizoto vítaným doplňkem jídelníčku, tak ho někdy také vyzkoušejte a dobrou chuť!

autor: dak